Reis Kavazović: Muslimani ni u kojem slučaju ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi

Reis Kavazović: Muslimani ni u kojem slučaju ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u intervjuu za Glas Amerike govorio je o misi za Bleiburg koja će biti održana u sarajevskoj katedrali 16. svibnja.

Odgovarajući kakav je stav Islamske zajednice u BiH, jer će kardinal Vinko Puljić u subotu će predvoditi misu zadušnicu za vojnike i civile ubijene tijekom bijega u Austriju, a jer je tradicionalno okupljanje u Bleiburgu je otkazano zbog pandemije, Kavazović je rekao:

“Katolička crkva ima pravo donositi odluke autonomno i, kada je riječ o obredu, niko joj nema pravo zabraniti bilo šta. Reakcije u Sarajevu govore da je odgovornost adresirana na krivu adresu i to nije dobro. Pokrovitelj manifestacije je Sabor Republike Hrvatske. Političari u Sarajevu umjesto da adresiraju odgovornost na političku adresu, pokušavaju to izručiti Katoličkoj crkvi. Postoji politička odgovornost Hrvatske, a najlakše je sve pripisati crkvi. Zbog čega Hrvatska komemoraciju obilježava na ovakav način, ako je to upitno? Kardinal će predvoditi misu u Sarajevu i to je njegova obveza prema vjernicima. U Sarajevu se spojilo sekularno i vjersko, odnosno vjersko i političko i vjerojatno kardinal o tome nije dovoljno vodio računa”.

Komentirajući pitanje reakcija s brojnih strana, a koje su stvorile tenzije u glavnom gradu BiH te pokušava li se tako stvoriti jaza između katolika i muslimana, Kavazović je rekao da “ni u kojem slučaju muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi”.

“Hrvati u BiH imaju povjerenje u crkvu više nego u hrvatsku politiku. Ni u kojem slučaju muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi. U obzir ne smiju doći prosvjedi koji su najavljeni. Trebamo ostati dostojanstveni. Neki to pokušavaju povezati sa gradom, ali Sarajevo ništa ne obilježava. Katolička crkva ima misu u Sarajevu i to treba ostati u prostoru katedrale, izvan toga se ne treba ništa događati. Neko vjerojatno želi da između muslimana i katolika ili nekoga trećeg, dođe do nesuglasica, ali trebamo poštivati jedni druge. Ovih dana obilježavamo Dan borbe protiv fašizma i fokus treba biti na žrtvama fašizma, pogotovo Jevrejima koji su stradali u holokaustu. Obilježiti Dan pobjede nad fašizmom je obveza svih nas. I u Bleiburgu je bilo ljudi koji su vršili najgore zločine, a vjerojatno je bilo i nevinih ljudi. Ne treba od vjerskih zajednica tražiti da utvrđuju činjenice koje su trebale utvrditi države, državni sudovi i povijest. Propustili smo to uraditi na vrijeme i nije u redu sve to sada izručiti jednoj vjerskoj zajednici”.

Cjelokupan intervju sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom ef. Kavazovićem možete pročitati OVDJE.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar