Rekorderka: ‘Imamo stablo kruške starije od 400 godina’

Rekorderka: ‘Imamo stablo kruške starije od 400 godina’

Kruška iz Gorice vjerojatno je najstarija u Hrvatskoj. Stara je između 400 i 500 godina. Unatoč starosti, kruška i dalje daje plodove, kaže Ilija Mutnjaković

Moj mi je djed pričao da je upamtio ovu krušku ovako veliku, a opet da je njemu njegov djed pričao da ovu krušku kao takvu pamti.

Vjerujem da je stara između 400 i 500 godina. Krušku su najvjerojatnije posadili u vrijeme turske vlasti, rekao je Ilija Mutnjaković iz mjesta Gorica nedaleko od Nove Gradiške.

foto: Franjo Lepan/24sata

Obitelj Mutnjaković na svojem imanju najvjerojatnije ima najstariju krušku u Hrvatskoj koja, unatoč stoljećima, i dalje daje plodove. Ilija ističe kako ne namjerava rušiti stablo, nego će ga pustiti da samo dođe do kraja života. Ta kruška, koju su još njegovi pradjedovi graničari u Vojnoj krajini zvali Dinjica, i ove godine je donijela nekoliko košara lijepih plodova. U Domovinskom ratu pogodili su je i geleri, ali ona se ne da te živi bez umjetnih gnojiva i kemije.

foto: Franjo Lepan/24sata

– Dinjica daje dobru rakiju. U njezinoj krošnji i dupljama gnijezdilo se dvadesetak vrsta ptica, a često se nastanjuju i pčelinja društva – rekao je Ilija ne izostavljajući i stršljenove, ose, bumbare, bubamare, razne vrste sitnih i krupnih mrava te drugih životinjica kojima je ona stanište.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar