• Pismo zahvale za Humanitarni koncert “Glasom za djecu Afrike”
  • Pismo zahvale za Humanitarni koncert “Glasom za djecu Afrike”

Pismo zahvale za Humanitarni koncert “Glasom za djecu Afrike”

Fra Ivica Perić, misionar u Africi, gvardijan Franjevačkog samostana i ravnatelj Centra Otac Vjeko u Kivumu u Ruandi, napisao je zahvalno pismo za Humanitarni koncert „Glasom za djecu Afrike“, koji je održan 15. 5. 2016. u Domu kulture u Prozoru za pomoć spomenutom centru.

Pismo je adresirano na organizatore: Antonija Baketarića, Jelenu Ćališ i Sonju Jozić. Fra Ivica preko organizatora zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli. Što je napisao, pročitajte u nastavku. Također, pogledajte i fotografije koje nam prikazuju dio svakodnevnice u Kivumu.

Poštovani!

Zahvaljujem Vam na organizaciji humanitarnog koncerta „Glasom za djecu Afrike“, koji ste organizirali 15. svibnja 2016. godine, u Domu kulture u Prozoru, za pomoć Centru Otac Vjeko. Hvala svim izvođačima, sponzorima, medijskim pokroviteljima kao i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji.

Nakon dolaska u Kivumu (1. srpnja 2016), Antonio Baketarić, jedan od organizatora koncerta, uručio mi je 3950 KM za naš Centar. Naglasio je da je 2288 KM bilo od ulaznica i dobrovoljnih priloga na koncertu, 1000 KM od Općine Prozor-Rama kao generalnog sponzora koncerta, a preostali iznos 662 KM od ljudi koji su naknadno darivali novac.

Dosad sam mnogo puta naglašavao, a i sad naglašavam da je jedini siguran i dugoročan oblik pomoći školovanje djece i mladih kako bi u budućnosti sami sebi mogli pomoći. Poučimo ih za određeni zanat, na taj im način olakšamo pronalaženje posla i dajemo im trajno kruh u ruke. Sve su drugo kratkoročni oblici pomoći. Iako je svaka pomoć odlična i dobro došla, ovo je ipak najbolji put za te mlade ljude. Omogućiti im ono što zaslužuje svako dijete na ovome svijetu – obrazovanje, učenje, pripremanje za život. Iz naših srednjih škola oni izlaze spremni za borbu sa teškom svakodnevicom. Imaju zanat, znaju raditi, što im potencijalno može omogućiti zaposlenje i bolje sutra. Sve dalje ovisi o njima samima. No, ne može se učiti na prazan stomak. Najteže nam je bilo gledati kada nam djeca dođu u školu iscrpljena od gladi. Nisu zainteresirani ni za što. Gladni su, a izgladnjivanje sa sobom vuče i pad imuniteta, bolesti… Mnoge obitelji u ruralnim dijelovima Ruande, pa i u našem Kivumu, topli si obrok mogu priuštiti samo dva do tri puta u tjedan dana. Prije nekoliko godina smo odlučili da za naše učenike Centra Otac Vjeko pokušamo osigurati svakodnevni topli obrok. I to se pokazao kao pun pogodak! Danas u okviru našeg Centra djeluju dvije srednje škole – Strukovna i Tehnička, sa nekoliko smjerova. Za sve njih, svakoga dana, kuhamo tople obroke. Naši su učenici siti, zadovoljni i sretni! Naravno, ništa od toga nije moguće ostvariti bez pomoći dobrih ljudi, bez Vas! Da poimenice ne nabrajam, ukratko, hvala Vam svima, od organizatora do posjetitelja.

 

Mir i dobro!

fra Ivica Perić

Više fotografija pogledajte ovdje:

https://www.facebook.com/rama.vjesnik/media_set?set=a.343061906082790.1073741836.100011369501480&type=3

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar