REZOLUCIJA EUROPSKOG PARLAMENTA: Zatražene sankcije protiv Milorada Dodika

REZOLUCIJA EUROPSKOG PARLAMENTA: Zatražene sankcije protiv Milorada Dodika

Europski parlament večeras je završio debatu o rezoluciji o primjeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike, koja bi trebala biti usvojena u srijedu, a od zemlja Zapadnog Balkana tom rezolucijom zatraženo je da svoje vanjske politike usklade s vanjskom politikom Unije, uključujući i sankcije.

Kada je riječ o Srbiji, u rezoluciji se navodi da Europski parlament „žali zbog kontinuirano niskog stupnja usklađenosti Srbije“ s vanjskom politikom Unije i ponavlja ”da bi nova pregovaračka poglavlja [u vezi prijema Srbije u EU] trebala biti otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokracije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena s vanjskom politikom EU-a“,  piše Tanjug.

U rezoluciji EP-a se navodi da se Srbija, kao zemlja koja teži europskoj integraciji, ”mora pridržavati zajedničkih vrijednosti i prava EU-a“.

Tektonske promjene

Osnove rezolucije su, kako se navodi, tektonske promjene koje su nastale u geopolitičkom okruženju i koje su rezultat ruske vojne agresije na Ukrajinu i drugih međunarodnih izazova.

U rezoluciji se poziva Europska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje suradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

U vezi s Bosnom i Hercegovinom rezolucijom se poziva da se donesu „ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući onih koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu cjelovitost, posebno Milorada Dodika“ i pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak.

Rezolucija izražava zabrinutost i u vezi sa sadržajem i „načinom na koji su izmijenjeni izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Visoki predstavnik za BiH izmjene predložio na dan izbora, što bi moglo ugroziti demokratski legitimitet i učvrstiti etno-nacionalizam“.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing