Riješen problem upisa u gimnazije u Mostaru

Riješen problem upisa u gimnazije u Mostaru

Na prijedlog dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije održan je danas sastanak  na kojem su nazočni bili dr.sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta, ravnatelji srednjih škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, te predstavnici Zavoda za školstvo i Gradske uprave Grada Mostara na kojem se razgovaralo o  upisima u srednje škole u Mostaru.

Istaknuto je kako je ove godine, zbog uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja, značajno smanjen broj učenika koji se u Gradu Mostaru upisuju u srednje škole, a iste poteškoće dogodit će se i u drugim općinama sljedeće godine.

Na poseban način istaknut je problem pojačanog interesa za upis u gimnazije u Mostaru. Sudionici razgovora složili su se kako će taj problem riješiti omogućavanjem upisa prijavljenih odličnih učenika.

„Kreatori ovakvog obrazovnog procesa nisu vodili računa o posljedicama reforme osnovnoga obrazovanja, te je taj problem dočekao ovu Vladu. Tražimo rješenje prema kojemu će biti poštovano pravo djeteta, sačuvana radna mjesta i mreža škola. Mislim kako smo danas pronašli rješenje koje će biti prihvatljivo za djecu, roditelje, prosvjetne djelatnike i ravnatelje“, kazao je nakon održanog sastanka predsjednik Herceg.

Također, na sastanku je odlučeno kako će u srijedu predsjednik Herceg i ministar Hadžović održati sastanak svih ravnatelja osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, predstavnika Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda na koje će se razgovarati o ukupnom stanju u prosvjeti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar