RS protiv jedinstvene COVID putovnice u BiH

RS protiv jedinstvene COVID putovnice u BiH

BiH još uvijek nema jedinstvenu COVID potvrdu jer njen entitet Republika Srpska ne pristaje na zahtjev Europske komisije da tu ispravu izdaje jedno državno tijelo koje bi jamčilo njezinu vjerodostojnost,  potvrdio je za RSE Edin Kučuković, koordinator sektora za pravne, kadrovske i opće poslove pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

On kaže da predstavnici RS-a smatraju da bi pristanak da COVID potvrde izdaje a Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA) BiH predstavljao prijenos nadležnosti s entiteta na državu.

“Vrše se konzultacije obzirom da se radi o novoj stvari koju treba uspostaviti na razini BiH. O bilo kojem čemu što treba uspostaviti na razini BiH kontinuirano imamo problema i to se smatra prijenosom nadležnosti”, kaže Kučuković te dodaje da postoje najave da bi EU uskoro mogla primijeniti strožu kontrolu digitalnih COVID potvrda koje sadrže informacije o imunizaciji, preležanoj bolesti i rezultatima testiranja.

Važno je da su se precizno postavile stvari i na nama je samo to primijeniti

Na tome se radi, samo da se iznađe neki modus koji je svima prihvatljiv a koji bi bio primijenjen kao tehničko rješenje’, kaže ali i upozorava da je, iako građani BiH nemaju većih problema pri prelasku granice s trenutno dostupnim ispravama, nužno iznaći žurno rješenje budući će COVID isprava biti uvjet za bezvizni režim i ulaznica za veće društvene događaje. ‘Radit će se o jednom dodatnom uvjetu za bezvizni režim. To je dodatna pretpostavka za omogućavanje slobode kretanja ljudima iz BiH u inozemstvo’, pojašnjava Kučuković.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar