Rudari se grčevito bore, mediji ih prate, a radnici Aluminija na čekanju

Rudari se grčevito bore, mediji ih prate, a radnici Aluminija na čekanju

Dok se rudari grčevito bore za svoja prava pred federalnom Vladom i ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, a što obilato prate i mediji, u Mostaru je druga priča. Bivši radnici Aluminija pali su u zaborav. Isti ministar, ista Vlada treba uvezati staž desetina radnika, kako bi se mogli umiroviti, no u javnosti se o Aluminiju slabije piše.

Mahom Hrvati iz propalog mostarskog diva prepušteni su na milost i nemilost sudbini. Sindikalisti Aluminija podupiru rudare, no pitaju se kada će njihov problem biti riješen.

„Prema zadnjim informacijama koje imamo od sinoć i jutros riješen je status 23 radnika, no sada je njih između 50 i 100 upitno, ni sam ne znam točno“, kaže Pero Bebek ispred bivših djelatnika Aluminija. Dobili su presude protiv bivšeg poduzeća, no kako nije bilo stečaja ne mogu se naplatiti. Čekaju sudbinu.

Obećanja bivšim radnicima nisu ispunjena. Vlada Federacije 31. srpnja 2019. obavezala se da će naredne tri godine da uplatiti sav staž. Ispoštivala je samo prva četiri mjeseca u 2019. godini – rujan, listopad, studeni i prosinac. Od tada sve ide sporo. I politika u Hrvata je davala obećanja koja nije ispunila. U HDZ-u BiH poručivali su im da će sve biti riješeno do 1. srpnja, no nije ni do 1. prosinca.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar