Rudarima smanjili plaće na 570 maraka, izlaze na prosvjede

Rudarima smanjili plaće na 570 maraka, izlaze na prosvjede

Razlog za ovakav potez rudara rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica je stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, po nalogu menadžmenta Elektroprivrede BiH. Od vlasti će rudari tražiti da se stave van snage sporni pravilnici i da direktor Elektroprivrede i rudnika uglja u sastavu ovog preduzeća budu smijenjeni.

“Umjesto toga, u primjenu se stavljaju pravilnici koji nisu usklađeni s kolektivnim ugovorom i usuglašeni sa sindikatom. Novim pravilnicima osnovna plaća kopača u jami se smanjuje sa 850 na 570 KM”, kazao je predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić.

Osim toga, utvrđena je cijela lista zahtjeva na osnovu koje rudari od nadležnih traže donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu koncerna, zatim kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator prosvjeda, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Protest je zakazan za 11:00 sati, a zbog njegovog održavanja bit će izmijenjen promet u dijelu grada gdje je smještena Vlada FBiH.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar