Rusi ipak nisu ušli ‘raskuživati’ mostarsku SKB – treba dopuštenje Predsjedništva za ulazak u BiH

Rusi ipak nisu ušli ‘raskuživati’ mostarsku SKB – treba dopuštenje Predsjedništva za ulazak u BiH

Nakon što je ‘Oslobođenje’, objavilo da će u Mostar 1. svibnja doputovati pripadnici vojnog medicinskog tima Ruske Federacije kako bi, na molbu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, “izvršili dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar”, dolazak pripadnika ruskog vojno-sanitetskog konvoja, tima od 25 medicinska djelatnika i 5 vozila posebne tehnike za dezinfekciju, ipak nije odobren.

Nakon što je veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH o dolasku medicinskog tima informiralo Ministarsvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ministrica Bisera Turković (SDA) o novonastaloj situaciji odmah je informirala dvojicu kolega iz Vijeća ministara, Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti (SBB) i ministra obrane Sifeta Podžića (DF).

Ministar Podžić je odgovorio kako “Ministarstvo obrane BiH nije nadležno dati dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritorij BiH”. Podžić kaže i da mu nije poznato je li “eventualno Predsjedništvo BiH donijelo odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno medicinskih timova Ruske Federacije na teritorij Bosne i Hercegovine, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažirani”.

“Ministarstvo sigurnosti BiH je prihvatilo mišljenje Ministarstva obrane BiH te iz tih razloga nije, kao ovlašteni predlagač kada je prelazak granice u pitanju, ni zatražilo hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH. Također, ministar sigurnosti nije dao uputu Graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH”, priopćeno je iz ministarstva sigurnosti BiH.

Zbog svega ovoga, odluka o dolasku vojnog medicinskog tima Ruske Federacije u Mostar izgleda da nije u nadležnosti ni ministrarstva obrane kao ni ministrarstva sigurnosti već Predsjedništva BiH. No, bez ove odluke posao na dezinfekciji ulica u Banja Luci tekođer su radili isti ruski članovi vojnog medicinskog konvoja.

Podsjetimo, na dopis Veleposlanstva Ruske Federacije koji je dostavljen bh. vlastima:” U skladu sa zahtjevom NJ.E. dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, za pružanje medicinske pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar od strane Ruske Federacije 1. svibnja ove godine bit će upućena u Mostar ruska medicinska ekipa koja se sastoji od 24 medicinska radnika i 5 jedinica posebne tehnike za dezinfekciju. Ruska medicinska ekipa će ući na područje BiH s područja Srbije”.

Kako je za agenciju SRNA kazala Adrijana Pandža, glasnogovornica SKB Mostar, dolazak ruskih stručnjaka odgođen je do daljeg “zbog proceduralnih problema”.

“Mi smo na osnovu pozitivnih iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, gdje je ruski medicinski tim uradio dezinfekciju prije desetak dana, zatražili da isto bude učinjeno i u Mostaru”, navela je Pandža.

Podsjetimo da je Oslobođenje pisalo da je u pitanju isti medicinski tim koje je nedavno boravio u Banja Luci, a čija se pomoć, formalno, ogledala u dezinfekciji ulica na području Republike Srpske. Oni su tada, prilikom ulaska u BiH preko Aerodroma Mahovljani koristili službene putovnice, a interesantno je da su službenici Granične policije BiH kojom rukovodi kadar HDZ-a Zoran Galić, skenirali putovnici samo dvije osobe, dok se fotografije preostala 22 člana ovog tima ne nalaze u sustavu GP BiH, piše Oslobođenje.

Ovom jedinicom, inače, zapovijeda general-major Mihail Černišov, načelnik kemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga čije je sjedište u Sankt Petersburgu. General Černišov je tijekom travnja boravio u Beogradu gdje se prošli tjedan susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a sastanku je prisustvovao i bivši ruski veleposlanik u BiH, a sada veleposlanik te države u Srbiji – Aleksandar Boca Harčenko.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar