RUSI IZVJEŠTAVAJU: Počela je protuofenziva, ukrajinska vojska želi okružiti Bahmut

RUSI IZVJEŠTAVAJU: Počela je protuofenziva, ukrajinska vojska želi okružiti Bahmut

Ukrajinske oružane snage pokrenule su napad u blizini Soledara i žele okružiti Bahmut, javljaju ratni izvjestitelji Kremlja, a prenosi Nexta. 

“Moramo vratiti slobodu, sigurnost i Europu u cijelu ukrajinsku zemlju”, rekao je Zelenski.

Prema njihovim riječima, ukrajinske snage uz potporu nekoliko jedinica i oklopnih skupina, svaka s 2-3 tenka, uspjele su organizirati proboj.

Sada se ukrajinska vojska pokušava konsolidirati na okupiranim položajima, a “situacija je teška” za ruske okupatore. Također tvrde da Ukrajinci provodi operaciju okruženja Bahmuta, a u sljedeća 24 sata očekuju napad ukrajinskih snaga u regiji Zaporižja “s ciljem proboja prve crte obrane”.

Ukrajinski Glavni stožer za sada nije ni potvrdio ni demantirao ovu informaciju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer da njegova zemlja treba više vremena za pokretanje dugo očekivane protuofenzive protiv Rusije, budući da je vojsci još uvijek potrebna pomoć koju je zapad obećao, prenosi u četvrtak BBC.

Očekivani napad mogao bi biti odlučujući za rat i promijeniti položaje bojišnica koje su mjesecima ostale nepromijenjene. To će biti ključni test za Ukrajinu koja želi pokazati da pomoć koju je primila može rezultirati velikim dobicima na bojištu.

”S (onim što imamo) možemo ići naprijed i biti uspješni”, izjavio je Zelenski. ”Ali izgubili bismo puno ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo”, dodao je u svom sjedištu u Kijevu, u intervjuu za javne radiotelevizije koje su članice Eurovision Newsa, poput BBC-a. “Dakle, moramo pričekati. Trebamo još malo vremena.”

Predsjednik je opisao borbene postrojbe, od kojih su neke obučene u zemljama NATO-a, kao ”spremne”, ali je rekao da vojska treba ”još neke stvari”, uključujući oklopna vozila koja ”stižu u serijama”. Kada i gdje će krenuti Ukrajinci s protuofenzivom je tajna. Ruske snage učvrstile su svoju obranu duž linije bojišnice duge 1450 kilometara koja se proteže od istočnih regija Luhanska i Donecka do Zaporižja i Hersona na jugu.

Predsjednik je izrazio uvjerenje u napredak ukrajinske vojske i upozorio na rizik od ”zamrznutog sukoba” te dodao kako Rusija ”računa na to”. Za Kijev bi svaki rezultat koji se na zapadu percipira kao razočaravajući mogao značiti smanjenje vojne potpore i pritisak za pregovore s Rusijom, ističe ukrajinski predsjednik.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar