SDA i HDZ dogovorili vlast u Srednjoj Bosni

SDA i HDZ dogovorili vlast u Srednjoj Bosni

Nakon što je jučer u Travniku postignut dogovor o formiranju nove vlasti na području Županije Središnja Bosna, koju će kao i dosad činiti HDZ BiH i SDA, koji u Saboru zajedno imaju 20 ruku, nova Vlada mogla bi biti formirana u sljedećih 20 dana, kazao je mandatar za sastavljanje nove vlade Tahir Lendo.

– Idemo korak po korak. Jučer smo dogovorili da će Vladu formirati dva politička subjekta koji su dobili podršku birača s područja kantona, dakle SDA i HDZ BiH. Nastavljamo kontinuitet, dogovorili smo mandatara, sljedeći korak je da dobijemo imena ministara i proslijedimo sve na Skupštinu. Treba bar 20-tak dana proceduralno za to po mojoj procjeni”, rekao je Lendo.

Inače, sjednica Sabora zakazana je za 22. svibnja, a neizvjesno je hoće li dotad kadrovska križaljka biti riješena.

Velikih promjena ne bi trebalo biti kad su u pitanju obje stranke. Ono što je zasad sigurno  jeste to da u Vladi više neće biti aktualnog ministra šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Salkana Merdžanića, koji je imenovan za dopredsjedatelja Sabora KSB.

Najspornija stavka u pregovorima bila je ona za poziciju ministra iz reda srpskog naroda. I tu, manje-više, stvari ostaju iste.

“Dogovorili smo se da kad je u pitanju ministar iz reda srpskog naroda ide zajednički prijedlog. Imat ćemo nekoliko imena, a najbolji  će ući u proceduru”, kazao je Lendo.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar