Rusi najavili otvaranje koridora za evakuaciju civila u više gradova, od jutra bombardiranje važnog grada na jugu zemlje

Rusi najavili otvaranje koridora za evakuaciju civila u više gradova, od jutra bombardiranje važnog grada na jugu zemlje

Rusija će otvoriti nove humanitarne koridore u više ukrajinskih gradova kako bi omogućila evakuaciju civila.  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se u nedjelju navečer naciji rekavši da je Rusija najavila kako će u ponedjeljak bombardirati obrambenu industriju te je opet kritizirao Zapad naglasivši da sankcije nisu dovoljne.

Ukrajina će danas pozvati najviši sud Ujedinjenih naroda da naloži Rusiji da zaustavi svoju invaziju, tvrdeći da Moskva opravdava napad na temelju pogrešnog tumačenja Konvencije o genocidu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ruska “posebna vojna operacija” nužna “kako bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu” u istočnoj Ukrajini, misleći na one kojima je prvi ili jedini jezik ruski.

Kijev će u ponedjeljak na početku suđenja pozvati suce da nalože takozvane “privremene mjere” za zaštitu Ukrajine

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

8:26 Kulturna željezna zavjesa spuštena za ruske glazbenike Čak i u vrijeme najmračnijih dana hladnog rata u 20. stoljeću ruske operne i baletne zvijezde redovito su odlazile nastupati na Zapad, no ovaj put stvari stoje drukčije: uvodi se znatno stroži kulturni bojkot. U manje od tjedan dana, neki od vodećih svjetskih plesača, opernih pjevača i dirigenata ostali su bez posla na Zapadu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Njihovi su nastupi otkazani, a karijere ugrožene.

“Čak i na vrhuncu hladnog rata, kulturna razmjena između ruskih, američki i europskih umjetnika se nastavila. Naravno, uvijek je bilo napetosti, no bilo je izvedivo”, rekao je ravnatelj njujorške operne kuće Metropolitan Peter Gelb i dodao da današnja situacija nadilazi hladni rat i da se radi o „pravome ratu”.

8:20 Anonymousi: Hakirali smo ruske TV postaje Anonymousi tvrde kako su hakirali ruske TV postaje pod kontrolom države i na njima emitirali snimke ruskih napada na ukrajinske gradove. Na Twitteru su objavili kako su hakirali kanale Russia 24, Prvi kanal i Moskva 24, ali i streaming servise Wink i Ivi. Vijest još nije službeno potvrđena.

Dodaju kako se radi o najvećoj operaciji koju su Anonymousi odradili. – Možemo svijet učiniti boljim mjestom. To je oduvijek bila ideja, napisali su hakeri.

Ukrajinska vojska: Rusija se priprema napasti Kijev

8:00 – Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je u ponedjeljak ujutro da se ruske snage pripremaju za napad na Kijev pokušajem preuzimanja pune kontrole nad gradovima Irpin i Buča, nedaleko od Kijeva te približavanjem glavnog gradu kroz istočna predgrađa. U biltenu objavljenom u ranim jutarnjim satima glavni stožer je rekao da su ruske snage također “pokušavale postići taktičku prednost da dođu do istočnih predgrađa Kijeva kroz okruge Brovarski i Borispilj”, navodi se u biltenu.

“Prilično velika količina ruske [vojne] opreme i ruskih snaga koncentrirana je na prilazima Kijevu”, rekao je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko na ukrajinskoj televiziji, a prenosi internetski list Ukrajinska Pravda. “Bitka za Kijev ključna je bitka (koja će se voditi) sljedećih dana.”

Ruska vojska nastavila je u ponedjeljak opću ofenzivu na Ukrajinu, bombardirajući drugi grad u zemlji Harkiv i pokušavajući opkoliti glavni grad Kijev gdje su se u zoru oglasile sirene upozorenja iz zraka, prenijela je francuska novinska agencija Afp.

Pogoršanje sukoba i mogućnost embarga na rusku naftu izazvali su u ponedjeljak ujutro groznicu na međunarodnim tržištima, s vrtoglavim porastom nafte i zlata te velikim padom na burzama u Aziji

Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine intenzivno je bombardiran iz zraka u noći na ponedjeljak, a posebno su gađani sportski kompleks lokalnog sveučilišta i civilne zgrade, prema izvjestitelju AFP-a.

“Neprijatelj nastavlja ofenzivnu operaciju protiv Ukrajine, usredotočujući se na opkoljavanje Kijeva, Harkiva, Černjihiva (sjever), Sumija (sjeveroistok) i Mikolajeva (jug)”, navodi se u ukrajinskom priopćenju. Sirene upozorenja o bombardiranju oglasile su se u zoru u ponedjeljak u Kijevu, Černjihivu, Mikolajevu i Vinici (200 km jugozapadno od Kijeva), javljaju ukrajinski mediji.

U glavnom gradu, vojska je bila spremna uništiti posljednji most koji je povezivao grad sa zaleđem na zapadu kako bi zaustavila napredovanje ruskih tenkova

“Ako dobijemo zapovijed odozgo ili ako vidimo da Rusi napreduju, dići ćemo ga u zrak… sa što više neprijateljskih tenkova”, rekao je narednik “Casper” za AFP iz jedinice ukrajinskih dragovoljaca.

Intenzivne borbe vodile su se cijeli dan u nedjelju na periferiji Kijeva, prema ukrajinskoj regionalnoj upravi, posebno oko ceste koja vodi prema Žitomiru (150 km zapadno od Kijeva), kao i u Černjihivu (150 km sjeverno od glavnog grada). U zapadnom predgrađu Kijeva, u Irpinu, “od jutra do večeri su pogođene sve zgrade u blizini, ušao tenk. Bilo je strašno, bili smo uplašeni. Prije toga nismo mislili da ćemo otići”, svjedoči Tatjana Vozniučenko (52).

Ruska vojska je nastavila i s opsadom strateške luke Mariupolj, na Azovskom moru na jugoistoku zemlje, gdje je u nedjelju propao drugi pokušaj humanitarne evakuacije. Rusi i Ukrajinci međusobno su optuživali da su prekršili primirje. Ruski projektili ispaljeni s mora pali su u ponedjeljak na selo Tuzli u regiji Odesa, rekao je regionalni vojni glasnogovornik Sergej Bratčouk.

Prema njegovim riječima, gađala se ključna infrastruktura, ali nisu prouzročili štete

Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio da se Rusija sprema bombardirati Odesu, stratešku luku na Crnom moru. Osim toga, u Luhansku, koji kontroliraju ruski separatisti na istoku Ukrajine, snažna eksplozija izazvala je u ponedjeljak požar u skladištu nafte, javlja ruska novinska agencija Interfax okrivljujući za to ukrajinsku stranu.

7:50 – Širi se popis sankcija Rusiji – vlada Novog Zelanda najavila je zakon kojim će moći samostalno nametati sankcije Rusiji, Južna Koreja je najavila da će zabraniti transakcije s ruskom središnjom bankom, dok Washington razmatra zakon o zabrani uvoza ruske nafte u Sjedinjene Države. Kad se zakon donese, to će biti prvi put da će Novi Zeland samostalno uvoditi sankcije nekoj zemlji. Više pročitajte ovdje.  Ukrajina i Rusija se pripremaju za treći krug mirovnih pregovora

7:42 – Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebao bi se održati u ponedjeljak, a Rusija je uoči toga ujutro najavila prekid napada i otvaranje humanitarnih kroidora iz nekoliko ruskih gradova. Dva izaslanstva zadnji su se put sastala u regiji Brest u zapadnoj Bjelorusiji. U drugom krugu mirovnih pregovora, Kijev i Moskva dogovorili su uspostavljanje humanitarnih koridora u  Mariupolju i Volnovaki kako bi se olakšala evakuacija civila. Više čitajte ovdje.  Otvaraju se novi humanitarni koridori za evakuaciju civila

6:57 – Rusija će u ponedjeljak otvoriti nove humanitarne koridore u više ukrajinskih gradova kako bi omogućila evakuaciju civila, javljaju državni mediji. Prema ruskom ministarstvu obrane, prekid vatre nastupit će od 10 sati po lokalnom vremenu, a rute za evakuaciju postavljene su u glavnom gradu Kijevu, kao i u Harkivu, Mariupolju i Sumiju.

Svi ovi gradovi trenutno su pod značajnom ruskom operacijom

Ukrajinski dužnosnici to još nisu potvrdili, javlja BBC. Koridori se otvaraju i iz gradova Harkiva, Mariupolja i Sumija, na osobni zahtjev francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i s obzirom na trenutnu situaciju u tim gradovima, navodi se.

Prema kartama koje je objavila novinska agencija RIA, koridor iz Kijeva vodit će do Bjelorusije, a civili iz Harkiva imat će samo koridor prema Rusiji. Koridori iz Mariupolja i Sumija vodit će i do drugih ukrajinskih gradova i do Rusije.

Oni koji žele napustiti Kijev također će moći biti prebačeni zračnim putem u Rusiju, priopćilo je ministarstvo, dodajući da će koristiti bespilotne letjelice za praćenje evakuacije, a “pokušaji ukrajinske strane da prevari Rusiju i cijeli civilizirani svijet… beskorisni su ovaj put”.

6:47 –  Ukrajinski obrambeni dužnosnici tvrde da su njihove snage ponovno zauzele istočni grad Chuhuiv . Na Facebooku u nedjelju navečer, ukrajinski glavni stožer rekao je da su kijevske snage zauzele grad od ruskih vojnika i nanijele velike gubitke ruskim snagama tijekom bitke. Ukrajinski dužnosnici također su tvrdili da su dva visoka ruska zapovjednika ubijena tijekom bitke za grad koji ima oko 31.000 stanovnika. Zasad nema službene potvrde ove informacije, piše BBC.  Rusi ponovo bombardiraju južni lučki grad Nikolajev

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar