NAJAVA: Promocija romana “Na Vrbasu tekija” autora Josipa Mlakića

NAJAVA: Promocija romana “Na Vrbasu tekija” autora Josipa Mlakića

Promocija romana “Na Vrbasu tekija” održat će se u subotu 12. ožujka u Domu kulture u Prozoru s početkom u 19 sati. 

Uz autora će govoriti pisac Almin Kaplan i prof. mr. sc. fra Miro Jelečević.

“Na Vrbasu tekija” roman je koji andrićevskim stilom progovara o važnoj bosanskoj temi, o onoj za koju u dosada objavljenim tomovima nije bilo mjesta – samostanu u Jajcu.

Priča o bosanskim fratrima i Bosni Srebrenoj, o Bosni od sredine devetnaestoga do sredine dvadesetog stoljeća

Roman je podijeljen u tri dijela, “Na Vrbasu tekija”, “Jajačka hronika” i “Paučina i promaja”. Prva dva dijela možda su izgubljen ili nikad napisan Andrićev rukopis, dok je treći dio fantastično precizna studija o Andriću i njegovu djelu te ujedno i autobiografski uvid u Josipa Mlakića i njegove teme.

Josip Mlakić romanom Na Vrbasu tekija uspio je gotovo nemoguće: ispisao je Andrićevim jezikom neispripovijedanu priču, uspio je rekreirati svijet koji nam je i blizak i dalek, svijet koji je ostao sačuvan u knjigama i kronikama, svijet koji je stvorio i u njegovim detaljima sačuvao Ivo Andrić, a sada ga je jednako moćno i stilski besprijekorno nastavio jedan od najboljih suvremenih pripovjedača Josip Mlakić.

MLAKIĆ, Josip: Rođen je 1964. godine u Bugojnu. Gimnaziju je završio u Uskoplju, a u Sarajevu je diplomirao na Strojarskom fakultetu te je po zanimanju strojarski inženjer. Prvo objavljeno djelo mu je zbirka priča Puževa kućica iz 1997. godine u izdanju Hrvatske uzdanice.

Tekija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar