Rusi napadaju i na zapadu Ukrajine

Rusi napadaju i na zapadu Ukrajine

U noći sa subote na nedjelju u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu mogle su se čuti eksplozije. Kako je za Jutarnji list potvrdio zamjenik gradonačelnika Lavova, Andrya Moskalenko, ruske su trupe oko šest sati ujutro u nedjelju po lokalnom vremenu bombardirale obližnju vojnu bazu.

– Možemo službeno potvrditi tu informaciju. Prema sadašnjim saznanjima ruske su snage lansirale osam projektila prema Međunarodnom centru za očivanje mira i sigurnosti udaljenom 50-ak kilometara od Lavova. Više ćemo informacija imati tijekom dana – rekao je u telefonskom razgovoru.

Reporteri Jutatarnjeg lista nalaze se na terenu u Lavovu. Iako je i noćas oko 3:30 oglašena uzbuna, odnosno zračni alarm, koja je trajala sve do 6:30, eksplozije se u centru Lavova nisu čule.

No, prema svjedočanstvima lokalnog stanovništva “čule su se prilično glasne ekplozije i zidovi kuća su se zatresli, a ljudi su bježali u skloništa”.

image

Stari bunkeri u Lavovu služe kao skloništa
 AFP

Novinarima je zasad zabranjen odlazak prema lokaciji Međunarodnog centra, smještenog u gradu Javorivu, u lavovskoj regiji, do kojeg ima malo više od sat vremena vožnje automobilom, ali bi se pristup trebao omogućiti tijekom dana.

Ovo je, podsjetimo, prvi ruski napad na glavni zapadni grad Ukrajine, kako se tu voli reći, koji je dosad slovio kao sigurna zona primajući više stotina tisuća izbjeglica iz Kijeva i Harkiva preko željezničkog kolodvora.

image

 AFP

Ovaj bi napad također mogao značiti da se ostvaruje ono čega su se svi Lavovljani pribojavali, a to je širenje ruske vojne snage na zapad, uz samu granicu s Poljskom, odnosno Europskom unijom.

image

 AFP

Podsjetimo, dva su grada na zapadu Ukrajine u blizini Lavova granatirana još u petak navečer, Ivano-Frankivsk i Lutsk. No, oba su udaljena oko 130 kilometara od Lavova i u oba su mete raketiranja bile vojni aerodromi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar