Rusi pokrenuli nove žestoke napade, SAD poslao izvanrednu poruku svojim građanima u Rusiji: “Napustite zemlju!”

Rusi pokrenuli nove žestoke napade, SAD poslao izvanrednu poruku svojim građanima u Rusiji: “Napustite zemlju!”

Reuters javlja da društvenim mrežama kruži neprovjerena snimka koja navodno prikazuje kako bivšeg ruskog plaćenika, koji je pobjegao iz skupne Wagner dok se borio u Ukrajini, ubijaju maljem. Radi se o snimci sličnoj onoj koja je prikazivala ubojstvo Jevgenija Nužina u studenom prošle godine.

U videu koji je objavio Telegram kanal Gray Zone, koji je povezan s Wagnerom, muškarac se identificira kao Dmitri Jakuščenko (44). Reuters opisuje kako muškarac na snimci sjedi okrenut prema kameri te da se čini kao da recitira svoje ime i godinu rođenja.

“Bio sam na ulicama grada Dnjepra gdje sam dobio udarac u glavu i izgubio svijest. Probudio sam se u ovoj sobi i rečeno mi je da će mi se suditi”, rekao je. Zatim se čini da ga je ubio neidentificirani muškarac u maskirnoj odjeći.

SAD je poručio svojim građanima da odmah napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini i opasnosti da postanu žrtve proizvoljnog uhićenja ili uznemiravanja od strane ruskih agencija.

U priopćenju američkog veleposlanstva u Moskvi stoji:

“Državljani SAD-a koji borave ili putuju u Rusiji trebali bi odmah otići. Budite posebno oprezni zbog opasnosti od pritvaranja. Ne putujte u Rusiju”, poručili su iz veleposlanstva.

SAD je više puta upozorio svoje građane da napuste Rusiju. Posljednje takvo javno upozorenje bilo je u rujnu, nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju.

“Ruske sigurnosne službe uhitile su građane SAD-a na temelju lažnih optužbi, izdvojile su građane SAD-a u Rusiji radi pritvaranja i uznemiravanja, uskratile im pošten i transparentan tretman i osudile ih na tajnim suđenjima ili bez predočenja vjerodostojnih dokaza”, priopćilo je veleposlanstvo.

“Ruske vlasti samovoljno provode lokalne zakone protiv američkih vjerskih djelatnika i otvorile su upitne kaznene istrage protiv američkih građana uključenih u vjerske aktivnosti.”

Ukrajina: Odbili smo nove ruske napade

Ukrajinske oružane snage tvrde da su odbile ruske napade na jugoistočni grad Zaporižje. U najnovijem izvješću koje je objavio Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine u 6 ujutro stoji da su “odbili napade okupatora i u Harkivskoj, Luganskoj i Donjeckoj oblasti”.

Rusi grade 200 km vodovoda od Rostova do Donbasa

Stručnjaci iz ruskog Ministarstva obrane grade vodovodnu mrežu kojom bi spojili regiju Rostov koja graniči s Ukrajinom, s područjem Donbasa na ukrajinskom tlu, objavila je ruska državna izvještajna agencija TASS.

Projekt, koji bi trebao biti dovršen za nekoliko mjeseci, imat će kapacitet prijenosa 300.000 kubičnih metara vode dnevno, a sastojat će se od dvije linije dužine 200 km, izvjestio je TASS pozivajući se na izvor iz Ministarstva obrane.

Vodovodni sustav će proći kroz područje Rostovske regije u Rusiji i ući na područje Donjecka u kanal Sjeverni Donjec – Donbas, koji se proteže od rijeke Sjeverni Donjec u blizini mjesta Raihorodoka do grada Donjecka.

U regiji Donbas je stanje sa zalihama vode postalo kritično, jer su postrojenja za opskrbu vodom oštećena u sukobima na tom području, a ona koja su funkcionalna često ne mogu raditi zbog čestih nestanaka električne energije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar