Rusima prijeti ‘cinkanje za sir’

Rusima prijeti ‘cinkanje za sir’

Ruska federalna služba za nadzor zaštite potrošača Rospotrebnadzor predlaže uvođenje globe do pet tisuća rubalja za građane koji prevoze i skladište robu koja podliježe ruskim uvoznim sankcijama, pri čemu bi se u otkrivanju prekršaja oslanjala na prijave građana, a neovisni ruski mediji taj potez već nazivaju “cinkanjem za sir”.

Ruska agencija za zaštitu potrošača želi proširiti sadašnje rješenje prema kojem se prekršajem smatra samo zakonom zabranjena ili ograničena prodaja te predlaže proširenje kažnjavanja na skladištenje i prijevoz robe koju je zabranjeno uvoziti u Rusiju.

Rospotrebnadzor namjerava provesti svoju zamisao oslanjajući se na prijave građana, dok pravnici tu ideju smatraju spornom napominjući da bi mogla utrti put zlouporabi i ograničavanju građanskih prava.

Ipak, ne bi se kažnjavali građani koji robu pod sankcijama koriste za vlastite potrebe, a upravo tu komentatori vide golem prostor za izvrdavanje propisa, u čemu su Rusi, kako ocjenjuju, izrazito vješti, jer su se oduvijek morali snalaziti kako bi se opskrbili.

Dok se za građane predviđaju kazne između tri i pet tisuća rubalja, individualnim poduzetnicima uhvaćenima na djelu prijeti između 30 i 50 tisuća, a pravnim osobama od 70 do 100 tisuća rubalja globe. U svim slučajevima predviđena je i mogućnost konfiskacije sporne robe.

Rusija je 2014. godine, kao odgovor na zapadne sankcije, sastavila listu roba čiji je uvoz zapriječen, među kojima je niz mliječnih proizvoda pa i sir.

Mediji evociraju pojavu karakterističnu za sovjetsko razdoblje Rusije, tijekom kojega su međusobne prijave građana bile raširena pojava i jedan od tragičnih oslonaca funkcioniranja režima, pa predloženu mjeru Rospotrebnadzora nazivaju “cinkanjem za sir”.

Vecernji list/Hina

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar