Ruža Tomašić u Strasbourgu: “Govorite o zajedništvu i jednakosti u Europi, a zaboravljate da su sve čelne funkcije EU institucija zaposjele stare članice

Ruža Tomašić u Strasbourgu: “Govorite o zajedništvu i jednakosti u Europi, a zaboravljate da su sve čelne funkcije EU institucija zaposjele stare članice

Ruža Tomašić (HKS/ECR) je rekla kako je von der Leyen iznijela „vrlo ambiciozan plan“, ali nije govorila o provedbi te je usporedila njen program s „grandioznim idejama“ o bratstvu i jedinstvu i Jugoslaviji.

Dvoje novih hrvatskih europarlamentaraca koji ne pripadaju nijednom klubu zastupnika u EP-u, Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić, po prvi su put u svojim mandatima imali priliku govoriti danas u Strasbourgu, i to u raspravi o Ursuli von der Leyen kao kandidatkinji za novu predsjednicu Europske komisije. Obojica su je kritizirali i najavili da je neće podržati kad večeras budu glasali, a kritična je bila i Ruža Tomašić, koja se također javila u raspravi.

– Vi predstavljate sve što je pogrešno u Europi – rekao je Ivan Vilibor Sinčić gospođi von der Leyen. – Kada će Hrvatska ili neka druga članica, Malta ili Slovačka, dobiti svoj pošten dio, svoj fair share? Nikada! Dolazite ovdje pred nas, a nemate legitimitet. U kojem izbornom procesu ste Vi sudjelovali, kojim ste se to biračima predstavljali? Opet su se stare, moćne članice dogovorile, a za periferiju opet ništa – dodao je zastupnik Živog zida. Svoj je istup začinio još i optužbom na račun NATO-a, koji je nazvao trajnim generatorom nestabilnosti i imperijalističkom silom koja ne služi miru. Mislav Kolakušić usredotočio se na, kako je rekao, njemačku supremaciju.

– Temelj razvoja i napretka, ali i opstanka EU je jednakost i vladavina prava. One se prvenstveno očituju u načinu izbora predstavnika. Od 130 predstavnika u EP-u, 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta pripalo je Njemačkoj. Hrvatskoj i Sloveniji nula. Nadalje, poslovnik EP-a zahtjeva da ta mjesta budu raspoređena i po geografskom ključu. Dakle, povrijeđena je i vladavina prava. Takvo nešto je nedopustivo. Imamo Njemačku koja ima 20 mjesta, što predstavlja supremaciju, i sad bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi EU u pitanje – rekao je Kolakušić.

Ruža Tomašić, koja je u EP birana po treći put, ovaj put na listi Hrvatskih suverenista, usporedila je EU Ursule von der Leyen s Jugoslavijom. – Odrastajući u socijalističkoj Jugoslaviji imala sam prilike čuti neke grandiozne ideje slične Vašima. Bratstvo i jedinstvo, politička integracija, zajednička vojska, veća radnička i ženska prava… Znamo kako je to završilo. Isto će završiti i Vaša vizija zato što građani to ne žele… Govorite o zajedništvu i jednakosti u Europi, a zaboravljate da su sve čelne funkcije EU institucija zaposjele stare članice i još predlažete preglasavanje u području vanjske i sigurnosne politike. Toliko o jednakosti! U govoru ste spomenuli temelje Europe u grčkoj filozofiji i rimskom pravu, ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti kršćanstvo. Vaša Europa bježi od svojih korijena i zato je osuđena na propast, zaključila je Tomašić na kraju govora. Ursula von der Leyen u uvodnom je obraćanju plenarnoj sjednici Europskog parlamenta poručila da želi jaku Europu: – Oni koji žele sa mnom jačati Europu, imat će u meni strastvenog borca. Međutim, oni koji žele razarati Europu, imat će u meni žestokog neprijatelja – rekla je.

(Izvor: Agencije)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar