U Banja Luci započelo 76. zasjedanje Biskupske konferencije BiH

U Banja Luci započelo 76. zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Na početku radnog dijela 76. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH, 16. srpnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, predsjednik BK BiH, uputio je svoj pozdrav i uvodne riječi.

Nakon što je ponaosob pozdravio svakoga od nazočnih: mons. Luigija Pezzuta, apostolskog nuncija u BiH; mons. Stanislava Zorea, nadbiskupa metropolita ljubljanskog i predsjednika Slovenske BK; mons. Milana Stipića, apostolskog administratora Križevačke eparhije, koji sudjeluje na ovom zasjedanju u dvostrukoj ulozi: kao delegat HBK i kao sudionik jer na ovim prostorima ima svoj vikarijat sa sjedištem na području Banjolučke biskupije, članove BK BiH: mons. Tomu Vukšića, vojnog ordinarija i dopredsjednika BK; mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog; mons. Peru Sudara, pomoćnog vrhbosanskog biskupa i mons. Marka Semrena, pomoćnog banjalučkog biskupa, te mons. Ivu Tomaševića, generalnog tajnika BK BiH, biskupu Periću čestitao je zlatni jubilej misništva.

„Već smo usuglasili dnevni red našeg ljetnog zajedanja. Redovito se osvrnemo na zaključke s prošlog zasjedanja i razmotrimo pojedine točke koje je Stalno vijeće BK BiH smatralo potrebnim iznijeti na ovo zajedničko zasjedanje. Čut ćemo izviješća naših delegata te razmotriti važnije pristigle dopise. Tijekom ljetnog zasjedanja u središtu je djelovanje Caritasa Bosne i Hercegovine pa ćemo zajednički promotriti njegov rad i pitanja u vezi s karitativnim djelovanjem. Razmotrit ćemo i vrlo važnu temu, a to je naša obitelj (…) Posebno sam zabrinut zbog političkih igara s migracijama (…) Kao biskupi svjesni smo da je naše poslanje stajati na načelima vjere i morala i evangelizirati sadašnju stvarnost. U tom duhu također smo pozvani boriti se za čovjeka, njegova ljudska i građanska prava i za njegovo dostojanstvo (…) Zabrinjavajući su podaci o demografskom stanju, posebno kada je riječ o katolicima koji su najvećim dijelom Hrvati. Zabrinuti smo i nebrigom glede zaštite obitelji i naravnog prava svake obitelji (…) Svi mi stojimo pred pitanjem, kako ozdravljati javno mnijenje koje ubija svojim beznađem“, kazao je između ostalog kard. Puljić, javlja KTA.

Dodao je na kraju kako su ovu godinu proglasili Misijskom godinom, te kako nacionalni i dijecezanski ravnatelji Papinskih misijskih djela odnosno Misijska središnjica poduzimaju brojne misijske inicijative u suradnji s pastoralnim djelatnicima i raznim crkvenim institucijama stavljajući uvijek molitvu na prvo mjesto, a potom i na konkretnu potporu brojnim misionarima i misionarkama.

KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar