Sada je jasno koga je Putin odredio da bude topovsko meso, pogledajte kako odvode ljude

Sada je jasno koga je Putin odredio da bude topovsko meso, pogledajte kako odvode ljude

Nekoliko sati nakon što je Vladimir Putin šokirao Rusiju objavivši prvu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata, Olegu su u poštanski sandučić stigli papiri za novačenje putem kojih mu se naređuje da se javi u obližnju centar za regrutaciju u Kazanu, glavnom gradu republike Tatarstan.

Foto: Granica s Finskom

Kao 29-godišnji narednik ruskih rezervista, Oleg kaže kako je oduvijek znao da će biti prvi na redu dođe li do mobilizacije, no ipak se nadao da neće biti prisiljen ratovati u Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

‘Srce mi se steglo kad sam primio poziv, ali znao sam da nemam vremena za očajavanje‘, kazao je Oleg.

Na brzinu je spakirao svoje stvari i rezervirao kartu u jednom smjeru za Orenburg, grad na jugu Rusije nedaleko granice s Kazahstanom.

‘Večeras ću prijeći granicu‘, rekao je u telefonskom intervjuu u četvrtak s aerodroma u Orenburgu. ‘Nemam pojma kad ću ponovno nogom kročiti u Rusiju‘, dodao je, misleći pritom na zatvorsku kaznu zapriječenu za one koji se ne odazovu pozivu za vojsku.

Oleg kaže kako je iza sebe ostavio ženu koja idući tjedan treba roditi

Propustit ću najvažniji trenutak u svojem životu. No jednostavno ne mogu dopustiti Putinu da me pretvori u ubojicu u ratu u kojem ne želim sudjelovati.‘

Odluka Kremlja da proglasi djelomičnu mobilizaciju dovela je do toga da muškarci u dobi za vojsku masovno napuštaju Rusiju, čime je potaknut novi odljev mozgova u nadolazećim danima i tjednima.

Društvene mreže preplavljene su snimkama muškaraca koji se pod budnim okom vojnih službenika u suzama opraštaju od voljenih i odlaze autobusima u nepoznato. Međutim, ono što je zajedničko tim snimkama je činjenica da one dolaze iz Dagestana, Čečenije, Jakutije, Burjatske… Dakle, ništa iz Moskve ili Sankt Peterburga.

Te snimke nisu promakle ni analitičarima koji su nakon svega viđenog donijeli jasan zaključak.

Ako je to sve skupa istinito, onda nema sumnje da se radi o sustavnom nastojanju da se ruske etničke manjine iskoriste kao topovsko meso.

Guardian je razgovarao s desecima muškaraca i žena koji su napustili Rusiju ili planiraju napustiti zemlju u idućih nekoliko dana otkako je Putin objavio tzv. djelomičnu mobilizaciju.

Rusi masovno napuštaju zemlju

Opcije su im ograničene, kažu. Ranije ovoga tjedna, četiri od pet europskih zemalja koje graniče s Rusijom objavile su da više neće dopuštati ulazak državljanima Rusije s turističkom vizom.

Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj, Jerevan u Armeniji, Taškent u Uzbekistanu i Baku u Azerbajdžanu, odnosno za glavne gradove zemalja koje Rusima dozvoljavaju ulazak bez vize, rasprodani su tjedan dana unaprijed, dok najjeftinija avionska karta iz Moskve za Dubai košta oko 370.000 rubalja, tj. oko 5.700 eura – što je cijena koju velika većina ne može platiti.

Zbog toga su mnogi poput Olega prisiljeni biti kreativni i odvesti se negdje u blizinu onih nekoliko kopnenih graničnih prijelaza još uvijek otvorenih za Ruse.

Granični policajci u Finskoj, posljednjoj od europskih zemalja koja još uvijek Rusima dozvoljava ulazak s turističkim vizama, kažu kako su primijetili ‘znatno povećan broj‘ državljana Rusije koji žele prijeći granicu preko noći, dok očevici također kažu da su veliku gužve i na rusko-gruzijskoj te rusko-mongolskoj granici.

‘Vidimo još veći egzodus nego na početku rata‘, kaže Ira Lobanovskaja, osnivačica nevladine udruge ‘Guide to the free World‘ (‘Vodič za slobodni svijet‘) koja pomaže Rusima koji se protive ratu da napuste zemlju.

Kaže kako je web stranica njezine udruge zabilježila više od milijun i pol posjeta nakon Putinovog govora u srijedu

Prema njezinim procjenama, oko 70.000 Rusa koji su koristili usluge udruge, već su napustili zemlju ili imaju konkretne planove da to učine.

‘To su ljudi koji kupuju karte u jednom smjeru. Oni se neće vraćati dok god traje mobilizacija‘, kaže Lobanovskaja.

Mnogi od onih koji su još uvijek u Rusiji osjećaju kako im vrijeme curi. Najmanje tri ruske regije su već objavile da će zatvoriti granične prijelaze za muškarce podobne za novačenje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar