Samo 6 zemalja u svijetu gori od BiH za pokretanje biznisa

Samo 6 zemalja u svijetu gori od BiH za pokretanje biznisa

Naime, prema podatcima objavljenim u izvještaju “Doing business” Bosna i Hercegovina je na samom dnu na svijetu. Od ukupno 190 zemalja uključenih u ovaj izvještaj BiH je na 184. mjestu, što znači da postoji još samo šest država u kojima je pokretanje biznisa pravi pakao.

Od BiH tako su za pokretanje biznisa gore samo Eritrea, Čad, Kamboža, Somalija, Haiti i Venecuela. Analiza pokretanja biznisa je u ovom izvještaju rađena na bazi otvaranja društva s ograničenom odgovornošću, s minimalnim osnivačkim kapitalom od 1000 KM u Sarajevu.

Za pokretanje biznisa u BiH je potrebno 80 dana u prosjeku, za razliku od zemalja Europe i Središnje Azije gdje je potrebno 11.9 dana i zemalja OECD-a s visokim dohotkom gdje je potrebno 9.2 dana.

Zanimljivo je napomenuti da je Novi Zeland rekorder po vremenu izdvojenom za pokretanje biznisa. Tamo se firma otvara za pola dana. Dodajmo i to kako se, u posljednjem izvještaju State Departmenta o investicionoj klimi, između ostalog, navelo da registriranje biznisa u BIH može biti “ekstremno opterećujući proces koji oduzima mnogo vremena”. Naveli su da je ipak određeni napredak primjetan u RS, uvođenjem jednošalterske registracije, prenosi portal Buka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar