Sankcije: Del Vechio pozvan u Zagreb

Sankcije: Del Vechio pozvan u Zagreb

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio bit će pozvan na konzultacije u Zagreb nakon što je sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana RS, saznaje Hina iz Banskih dvora. MVEP će tijekom dana poslati i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb, kaže izvor iz Banskih dvora.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. Reagirao je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

”Zgrožen sam prisustvom veleposlanika Republike Hrvatske Ivana Del Vechia na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, kao jedinog diplomate iz Europske unije”, napisao je Denis Zvizdić na svom Twitter profilu. Dodao je kako se radi o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiziranje. ”Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljnjeg personalnog kontakta i suradnje”, napisao je Zvizdić.

Naime, Del Vechijev boravak na proslavi Dana RS osudili su i pojedini ministri najavivši kako će o njegovim eventualnim sankcijama raspravljati resorno ministarstvo. ”Koliko sam upoznat, ministarstvo vanjskih poslova nije imalo informacija o njegovoj nazočnosti i zatražilo je žurno očitovanje o njegovom postupku”, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Njegovu nazočnost osudio je i ministar obrane Damir Krstičević, a njegovu smjenu zatražila je i tamošnja Stranka demokratske akcije.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar