Sarajevo jutros najzagađeniji grad na svijetu

Sarajevo jutros najzagađeniji grad na svijetu

Kvalitet zraka u Sarajevu i jutros je u kategoriji opasnog, zbog čega su ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo, podaci su “Ekoakcije”. Djeci, trudnicama, starijim i licima sa respiratornim i srčanim problemima preporučeno je da ostanu u zatvorenom.

Zbog izrazito pogoršanih vrijednosti kvalitete zraka u Sarajevu, Vlada KS oglasila se uputama za građane, a povodom proglašenja epizode “uzbuna”, prenosi Klix.ba.

Kako su naveli, preporučuju obustavu bilo kakve iaktivne fizičke aktivnosti na otvorenom. Ugroženim kategorijama (djeca, trudnice, stariji, oboljeli – srca i pluća) savjetuju smanjenje na minimum fizičke aktivnosti na otvorenom.

Također, savjetuje se zračenje zatvorenih prostora, a u kućama gdje se konzumiraju cigarete, navode, uvijek je preporučljivo izračiti prostor, bez obzira na razinu zagađenja vani.

“U zatvorenim prostorima ne preporučuje se konzumiranje cigareta, pripremanje hrane prženjem, paljenje običnih i mirisnih svijeća, usisavanje (osim ako je usisivač opremljen sa HEPA filterom), korištenje kuhinjske nape”, kaže se u preporuci Vlade KS.

Obvezna, prema Vladi KS, je i upotreba zaštitnih maski sa oznakom EN 149 (FFP2 ili EN 149 FFP3).

Indeks kvalitete zraka u Sarajevu jutros iznosi 474, u Ilijašu indeks kvaliteta zraka iznosi 505, te je u kategoriji opasnog.

I prema podacima “Air Visuala” situacija u Sarajevu je više nego alarmantna. Glavni grad Bosne i Hercegovine je i danas najzagađeniji grad u svijetu. Iza bh. prijestonice na spisku su Kabul, Daka, Delhi i mnogi drugi, piše Dnevni avaz.

Prema indeksu kvaliteta zraka, u kategoriji veoma nezdravog je u Zenici, Lukavcu, Jajcu, gdje se indeks kreće od 200 do 250, dok je u Tuzli ispod 200 i svrstava se u kategoriju nezdravog.

(Izvori: Klix.ba/Dnevni avaz)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar