Vrdoljakov ‘General’ u skandalu: Nije plaćeno glumcima

Vrdoljakov ‘General’ u skandalu: Nije plaćeno glumcima

Nakon što je film Antuna Vrdoljaka ‘General’ o hrvatskom generalu Anti Gotovini, “pobrao” mnoge negativne kritike i od samih branitelja, sudionika Domovinskog rata, ratnih akcija i zbivanja koji se prikazuju u filmu, mediji izvješćuju o novom skandalu – nekim od glavnih glumaca kojima je produkcija filma ostala dužna.

Glumci Goran Navojec (49) i Mustafa Nadarević (76) su najpoznatije osobe s popisa osoba i tvrtki kojima su producenti filma i serije ‘General’ ostali dužni. Podsjetimo da je u ulozi generala Gotovine Goran Višnjić, zet Antuna Vrdoljaka, te da je u jednom od svojih javnih istupa kazao kako za ovaj film neće primiti nikakav honorar.

Podsjetimo da je Jutarnji list  svojedobno pisao da su 2016. HRT i Vrdoljak potpisali konačan ugovor o snimanju filma “General” u vrijednosti od 9,6 milijuna kuna, te da ga je Hrvatski audiovizualni centar financirao sa 4,2 milijuna kuna na prijedlog umjetničkih savjetnika Deana Šoše i Dalibora Matanića, koji su Vrdoljaku dali “zeleno svjetlo”.

Vrdoljak je navodno tražio i dobio donacije od tvrtki kojima je država vlasnik ili pak ima udio u njima, a radi se o Ini, HEP-u i Hrvatskoj lutriji. Vlada je na sjednici u ožujku 2017. dala suglasnost da Ministarstvo obrane “pruži logističku potporu i pomoć pri snimanju filma”. MORH je, kako je tada najavljeno, logistički pomogao snimanju filma i serije tijekom 65 dana na različitim lokacijama u Hrvatsko: Gređanima, Obrovcu, Šepurinama, Zadru, Prkosu, Kašiću, Islamu Grčkom, Škabrnji, Zagrebi, na Sljemenu, Imotskom, Kninu, Crnoj Mlaki, Pagu, Dalju i Erdutu.

Filmskoj ekipi MORH je osigurao tenkove M-84, helikoptere Mi-8, zrakoplove MiG-21, kamione, šatore, lako pješačko naoružanje, protuoklopna i protuzrakoplovna sredstava, odore i ostalu vojničku opremu koja je korištena tijekom Domovinskog rata, kao i vojnike statiste. Na tome je Vrdoljak u više navrata javno zahvaljivao ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Međutim, izgleda da je unatoč novcu i iznimnoj državnoj potpori, Vrdoljakov film njegov fijasko karijere, ali i svojevrsno sramoćenje ne samo generala Ante Gotovine koji se o filmu još uvijek nije izjasnio je li ga gledao ili ne i što o njemu misli, već i branitelja, veterana koji tvrde da je film – “parodija i vrijeđanje intelekta branitelja”.

Navojec i Nadarević bez isplaćenog honorara

Glumac Goran Navojec je za Index.hr progovorio o toj temi, a Nadarević je informaciju o dugu potvrdio.

– Moj će odnos s producentima filma i TV serije General, odnosno Kiklop filmom, nažalost imati sudski epilog jer mi ni nakon dvije i pol godine od završetka snimanja te jednako dugog isteka roka za uplatu još uvijek nije isplaćen dio honorara. Isplaćeni sam dio, pak, čekao točno dvije godine. Nisam u tome usamljen. Moj uvaženi kolega i prijatelj, gospodin Mustafa Nadarević, bard hrvatske kinematografije i kazališta, također još uvijek čeka svoj novac. Ima nas još, ne samo iz glumačkog sektora: tu su scenograf Mario Ivezić, tvrtka Gripfilm, zadužena za scensku tehniku, Mario Knezović, koproducent za Bosnu i Hercegovinu, Ivan Maloča iz tvrtke Interfilm, čije su kamere snimale Generala – napisao je Navojec.

Dodao je kako je neshvatljivo da nositelji projekta financiranog javnim novcem HRT-a i HAVC-a , koji je svojevremeno dobio epitet projekta od državnog značaja financiranog javnim novcem HRT-a i HAVC-a. Radi se o novcu poreznih obveznika pa smatra kako se o toj temi napokon trebalo progovoriti.

– Ni HRT ni HAVC nisu pravno odgovorni za ovu situaciju jer smo svi mi ugovor potpisali s Kiklop filmom, ali postavlja se pitanje odgovornosti producenta, kao i sustava kontrole javnog novca. Ako nesmetano i bez sankcija plasira svoj proizvod u javni prostor u domovini i inozemstvu a da nije izvršio svoje financijske obveze prema onima bez kojih proizvoda ne bi ni bilo, onda smo u ozbiljnom problemu. Nakon što sam dvije godine, u dobroj vjeri, redovito komunicirao s producentom i strpljivo uzimao u obzir obrazloženja kašnjenja isplate, mahom usmjerena prema HRT-u i HAVC-u čija se uplata sredstava za podmirenje obaveza navodno iščekivala, odlučio sam potražiti zadovoljštinu pravnim putem. Podnio sam prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave te je doneseno rješenje o ovrsi. Na istu je producent uložio neosnovani prigovor, isključivo iz razloga odgode plaćanja – napisao je Navojec dalje u objavi.

Producenti su raspolagali sa povelikim budžetom, ali se dugovi za ‘Generala’ vuku. Hrvatska radiotelevizija dala im je 9,6 milijuna kuna, Hrvatski audiovizualni centar 4,2 milijuna kuna, koliko su uplatili i kako su sve pomagali Ministarstvo obrane te brojne jedinice lokalne uprave i samouprave navedene u špici serije ostaje se samo za pretpostaviti.

Navojec navodi kako je Andriji Vrdoljaku slao mail na koji nije odgovorio, zvali su ga, ali se nije javljao. Pitali su i Antuna Vrdoljaka, ali ni on ne odgovara.

– HRT se, pak, odlučio odgovarati kratkim rečenicama – “HRT nema ništa s odnosima između producenta Kiklop filma i HAVC-a”, zatim “HRT je ispunio obveze prema neovisnom proizvođaču i stekao pravo korištenja djela te je u skladu sa stečenim pravima djelo emitirao”, pa “Neovisni proizvođač dostavio je izvješće o utrošenim sredstvima” – iz kojih proizlazi da jedino oni nemaju zamjerki na Generala – ispričao je.

Vrdoljak je potpisan kao scenarist, redatelj i koproducent – drugi je glumac Goran Višnjić (47), koji u seriji glumi Antu Gotovinu. Izvršni producent je Antunov sin Andrija Vrdoljak, a seriju i film potpisuje tvrtka Kiklop film, zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom. Prema podacima iz sudskog registra, vlasnici Kiklop filma su Antun i Andrija Vrdoljak, koji je i direktor.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar