Sarajevo uz dolazak pape očekuje 100.000 ljudi

Sarajevo uz dolazak pape očekuje 100.000 ljudi

Protokol boravka pape Franje u BiH 6. lipnja, koji je očekivan iz Vatikana, bit će obznanjen danas u Sarajevu. Sveta stolica je na ovaj način potvrdila detalje u vezi s ovom papinom posjetom, a dalje će ih u BiH realizirati Organizacijski odbor za njegov doček.

Izvjesno je da će glavna svečanost, misa, biti održana na stadionu "Koševo", a planirana su još četiri susreta s katoličkim svećenicima i vjernicima, dužnosnicima u BiH i omladinom. Pozivi dužnosnicima iz drugih zemalja nisu dosad bili praksa kod ove vrste posjete.

"Ono što možemo reći u ovom trenutku je da pripreme traju u kontinuitetu, u svakom pogledu radimo na tome", izjavio je Ivo Tomašević, tajnik Biskupske konferencije u BiH.

Predstavnici Vatikana su sredinom veljače obišli stadion "Koševo", dok će Tužiteljstvo BiH s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH i svim drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u zemlji koordinirati u vezi sigurnosnih mjera prilikom posjete koja će izazvati svjetsku pažnju javnosti.

Praksa je da se papamobil ranije isporuči u zemlju koju papa planira posjetiti, pa će tako biti i u ovom slučaju. Izrada stolice na kojoj će sjediti u Sarajevu papa Franjo povjerena je obitelji Hajdarević iz Zavidovića.

"Kontaktirali su župnu crkvu sa željom da izrade stolicu za papu i mi smo to prihvatili", objašnjava Tomašević. Obitelj Hajdarević, navodi on, poznata je po rezbarenju drveta i izradi religijskih simbola već 50 godina, a stolicu za papu rade od orahovog drveta i neće otkriti njenziu vrijenost. Domaćini očekuju 100.000 posjetitelja iz svih republika bivše Jugoslavije, kao i Austrije i Italije.

"Realno je očekivati da će svi smještajni kapaciteti Sarajevske županije biti popunjeni do posljednjeg mjesta. Svjesni smo da će ovo biti jedan od najvećih događaja u zemlji u turističkom smislu", kaže Asja Mešić-Hadžiefendić, glasnogovornica Turističke zajednice SŽ, koja ističe kako su svi koji će ovim povodom ući u BiH dužni pravovremeno izvršiti proces akreditiranja kod organizatora, a turističke agencije prijaviti boravak, pišu Nezavisne novine.

"Početkom godine, kada smo dobili informaciju o posjetu pape Sarajevu, počeli smo s organizacijom aranžmana od jednodnevnog do trodnevnog izleta, čije su cijene od 240 do 850 kuna. Isto su učinile i sve druge agencije širom Hrvatske.

"Trenutno imamo pet autobusa popunjenih, a očekujemo ih i više u sljedećem mjesecu", rečeno je u jednoj turističkoj agenciji u Zagrebu.

Put je organiziran i s Krka, Brijuna, iz Rijeke, Splita, Zadra, Pule…, a većina aranžmana uključuje i posjet Baščaršiji, degustaciju sarajevskog ćevapa, obilazak Gazi Husrev-begove džamije, Gradske vijećnice, Inat kuće, katedrale, Kazandžijske ulice, Kozje ćuprije, Latinske ćuprije, odnosno Principovog mosta, saborne crkve, Svrzine kuće, vrela Bosne…
U Turističkoj zajednici SŽ preciziraju kako raspolažu sa 140 registriranih smještajnih kapaciteta različitih vrsta.

"Međutim, mnogo veći kapaciteti će biti aktivirani, kako u kućama, tako i u stanovima. Mi nemamo te podatke, ali to je praksa sugrađana u sličnim situacijama.

Također, nemamo ni pretpostavku o profitu koji će biti ostvaren prilikom dolaska pape u BiH, jer te podatke nemamo ni nakon posjeta 1997. i 2001. godine, ali je sigurno da će se svi maksimalno potruditi da ostvare i financijski efekt od ovog događaja", napominje Mešić-Hadžiefendićeva.
Dnevnik.ba
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar