Sastanak Čovića i Izetbegovića: Zadovljni? Zašto  ne bi bili, kada su već dvadeset godina u vlasti

Sastanak Čovića i Izetbegovića: Zadovljni? Zašto ne bi bili, kada su već dvadeset godina u vlasti

Sastanak visokih izaslanstava HDZ-a BiH i SDA u središnjici HDZ-a u Mostaru, kako su kazala oba predsjednika ove dvije stranke,  protekao je u iskrenom tonu. Dogovorili su se da će nastaviti razgovarati. I to bi, ukratko, bilo – to. To bi trebala biti visoka politika u BiH. Donosimo mali kolaž-osvrt današnjeg i jučerašnjeg sastanka ‘lidera’ u Mostaru. Cijelo vrijeme tijekom konferencije za medije, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović krotko i ponizno je stajao iza predsjednika SDA i HDZ-a. Kao i uostalom i ostali visoki dužnosnici, Genjac, Krišto i Čavara…

Izgleda da se SDA boji – magle i loše bošnjačke politike

Izetbegović je kazao da je zadovoljan odgovorima koje je mu je dao HDZ BiH i da Hrvati ne kane praviti neki, treći entitet.

“Imali smo neobično iskren razgovor o međusobnim odnosima kakav do sada nismo imali. Kazali smo neke stvari i vidimo da tu ima nekih bespotrebnih nesporazuma. O nekim vrućim temama smo danas razgovarali, oživljavanja Herceg Bosne, tećeg entiteta, kanala Herceg Bosne. Što se tiče kanala Herceg-Bosne, imamo 100 kanala, pa neka to bude eto i 101. Zadovoljan sam odgovorima, od HDZ-a sam dobio odgovor da Hrvati ne kane praviti nikakav treći entitet i da ih, kao što kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ponovo pokrenuti u tom smjeru. “, kazao je Izetbegović nakon sastanka.

Čović je to ovako objasnio:

“Kada je u pitanju treći entitet, ja sam okoprilike kazao ovo što je gospodin Izetbegović kazao, treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka prema Hrvatima kao malobrojnijem narodu BiH. Netko je pokušao moj govor na Saboru HZ HB okrenuti u tom smjeru u smislu da radim na oživljavanju Herceg-Bosne, a samo smo razgovarali o aktivnostima koje, praktično, imamo 20 godina. Isto tako i priča o RTV Herceg-Bosne. Već postoje mediji. Naravno, mi nismo za to da se u okviru javnog servisa izborimo za kanal na hrvatskom jeziku. Ali, nemam baš potrebu da se nekome pravdam”, kazao je Čović.

Šumovi, poruke, komunikacija, penetracija…

Dan kasnije, kada je nedolazak bošnjačkih predstavnika, člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića, na otvorenje mostarskog sajma nazvao lošom porukom, Čović ju je danas nazvao “šumovima u komunikaciji”. A tko je proizveo te šumove, naravno, ne zna se.

“Tražili su da dodatno protokoliramo poziv za gospodina Džaferovića i gospodina Zvizdića, jučer su otkazali, nešto slično se dogodilo i prošle godine. Ja mislim da je to loša poruka jer mi moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima. Meni je žao, ali to je njihov izbor”, kazao je Čović na otvorenju mostarskog sajma jučer, u društvu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjedatelja Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Danas, u društvu predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva Bih Šefika Džaferovića, istu temu komentirao je ovako:”Još jedna od točaka je bilo povjerenje, tj. nepovjerenje, imam osjećaj da ponekad ima šumova u komunikaciji. Primjerice, kad ja ne dođem bajramski prijem u Sarajevu ili netko iz SDA ne dođe na Mostarski sajam, to ispadne kao neka poruka. Snažnijom komunikacijom trebamo vratiti povjerenje. Ovo vrijeme traži da češće budemo zajedno na zajedničkim manifestacijama gdje se okuplja nešto u BiH, da bi poslali poruku da nema šumova u komunikaciji. Još ćemo o ovim temama porazgovarati uz radni ručak”.

NATO je postao kao prostitutka – privlačna, željeli bi je, ali o njoj se pred svima ne priča

Jasnije opredjeljenje prema NATO-u, u društvu Vučića i Dodika, kako se visoki gosti ne bi uvrijedili, također se ne ističu. Naime, dok se naši istočni susjedi ne ustručavaju izjasniti po ovom pitanju, ističući da im NATO nije prihvatljivo rješenje vojne zaštite te da žele ostati neutralni, naši bh. političari svoje stavove, u tim prilikama, nemaju nemaju hrabrosti jasno istaknuti. 

Pa tako, 9. travnja 2019. godine u Mostaru čujemo izjavu:

“To je tema o kojoj će se još dugo u budućnosti razgovarati. Kada je u pitanju taj dio, mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije”, kazao je Čović dajući izjavu medijima u Vučićevoj nazočnosti.

Na sastanku s Izetbegovićem, onda to zvuči ovako:

“Odnos prema NATO-u kad je u pitanju, HDZ i HNS kada je u pitanju BiH, je naš vitalni prioritet EU integracije. I na bilo koji način stavljati to pod upitnik nije fer, bez obzira što to nekome odgovara u tom trenutku. Znamo koliko smo radili na tome. Naravno kada dolaze prijatelji sa strane kojima to nije prioritet, mi uvažavamo njihove stavove. Čini mi se da je došlo vrijeme da ubrzano riješimo pitanja koja razvlačimo pet-šest mjeseci, mogli bi navući jednu potpuno lošu sliku o BiH. Nećemo imati predstavnika u europskim institucijama samo zato što nismo u stanju formirati vlast”, kazao je Čović.

Kada je jučer Dodik pričao protiv Izetbegovića (kojeg nije bilo)zašto Izetbegović ne bi mogao danas pričati protiv Dodika (kojeg nije bilo)?

Komentirajući oštre riječi Milorada Dodika protiv njegove stranke, danas mu je Izetbegović replicirao i to uz prijateljsko tapšanje po ruci sa gospodinom Čovićem jer je omaškom rekao “gospodin Čović”, a mislio je na “gospodina Dodika”.

Podsjetimo, Dodik je svoje kritike kazao u Mostaru i bez nazočnosti Izetbegovića. Ovaj mu je i danas replicirao, pa se tako nastavlja taj beskonačni niz.  

“Dodik sve ono što radi i planira, radi tako da za to optuži drugu stranu, a ovaj put SDA. Ako oni rade na tome da prave paravojsku od policije, onda će oni nas optužiti da radimo na mobilizaciji. Mi se oslanjamo isključivo na OS BiH, na jamce Daytonskog sporazuma i na NATO. On će uvijek raditi na krizama i govoriti o tome da BiH onda ne funkcionira. Nažalost, to je jedan čudan odnos na koji se mi navikavamo. Vrijeme je da se to prozre. Tražimo da se provodi zakon. Ne možemo se predomišljati u odnosu na ranije usvojene dokumente. Recimo, u Daytonu smo prihvatili RS i ne možemo se sada predomisliti. Nema crtanja karata. Neki su ranije crtali karte i odveli su narode u ratove i sada sjede u haškim ćelijama”.

Podsjetimo, Dodik je kazao da “postoji ilegalni plan prozivodnje oružja i streljiva u tvornicama namjenske industrije u Federaciji BiH” te je zatražio provjeru ovih informacija. I s tim je, kako je kazao, “upoznao Vučića”. (Kao “Velikog tatu” koji će nekoga “povući za uho”…ili što?)

“Upoznao sam gospodina Vučića s tim. Ovdje u Mostaru, u posljednja tri mjeseca, u dva navrata se održavaju sastanci SDA na kojem prisustvuju svi predsjednici mjesnih organizacija te stranke i dolaze predstavnici obavještajne zajednice i njihova SDA sigurnosna povjerenstva koja ovdje organiziraju, prije svega da se popišu svi vojno sposobni pripadnici Bošnjaka, da se točno napravi njihova profilacija u smislu gdje su bili, šta su radili tijekom rata, a oni koji nisu vojno obučeni da se vidi na koji način bi se mogli pripremiti za neke po njima eventualnosti. Tvornice oružja i streljiva u FBiH, izravno pod kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, povećali su svoju nekontroliranu proizvodnju u dijelovima oružja i streljiva i to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za ne daj Bože nešto proizodi”, komentirao je jučer svadljivo raspoložen Dodik.

Izetbegović o HDZ-ovoj frustraciji DF-om

Čović je nakon sastanka s Izetbegovićem kazao da “HDZ u dobroj vjeri ulazi u dogovor o vlasti na razini BiH” i da “DF nije bio tema”. Ali, neizravno, sve su prilike da ipak jest. 

“DF nije bila tema s tog područja. Mi u dobroj vjeri ulazimo u dogovore oko vlasti na razini BiH sa SDA i partnerima; sa SNSD-om i njihovim partnerima. Tko će biti partneri njima, to nas ne zanima. Za mene ne postoji četvrti partner. Tko će biti u paketima i resorima, nije moja stvar”, poručio je Čović.

Izetbegović je kazao da “nije problem u DF-u i HDZ-u”. Naravno, nakon ove izjave, “običan, glupi građanin”, morao bi se zapitati – u čemu je onda problem. Izetbegović, kao da je ‘načuo’ ovo pitanje, svoju izrečenu tvrdnju je ovako pojasnio:

“Problem je to što kompletan hrvatski korpus gleda na to kao HDZ. Ima frustracija koju ne možemo gurnuti pod tepih. Imate blok koji predstavlja četvrtinu stanovništva, oni koji se ne žele svrstati u ova tri segmenta. To dvoje nije lako uskladiti, ali to je naša stvarnost”, poručio je Izetbegović.

Tek sada, “običnim, glupim građanima” ništa nije jasno. To i nečudi jer su, naravno, “glupi” i “obični”.

Ali, predsjednik SDA je nastavio dalje pojašnjavati bh. političku filozofiju i odjednom se pojavio ‘travanjski paket’:”Dayton je balans etničkog i građanskog. Valja nam iznaći kombinaciju. Bili smo blizu. Travanjski paket je bio skoro usvojen. Sa sadašnjim iskustvima – mnogi bi ga sada prihvatili. Sazrijevamo, dakle”, kazao je Izetbegović.

I na kraju: kome će šta

“Morat’ ćemo sjesti svi zajedno i dogovoriti mehanizam. Dogovorit ćemo se za sat-dva-tri, uvijek će biti nezadovoljnih, ali na kraju svi budu zadovoljni”, zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.

I to je bio sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SDA. I to je politika u BiH. Je li bilo gore jučer, kada je u Mostaru s Čovićem bio Dodik i Vučić ili danas kada je u Mostaru s Čovićem Izetbegović – teško je ocijeniti.

(Republikainfo.com/V.S.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar