ŠĆIT: Dan sjećanja na sve ramske žrtve

ŠĆIT: Dan sjećanja na sve ramske žrtve

Služena je misa za sve ramske žrtve stradale u ratovima, masakrima i zločinima na platou franjevačkog samostana u Šćitu 11. listopada, 2020. godine. Odmah nakon što se smjelo javno spomenuti žrtve svih ratova, ramski franjevci i narod, započeli su obilježavanje Dana sjećanja na ramske žrtve kroz sve ratove, njih 1529.

 

Sveto misno slavlje, uz koncelebraciju 6 svećenika, predvodio je fra Mijo Džolan. Nakon mise svećenici su zajedno s okupljenima zapalili svijeće i izmolili molitve za pokojne.

 

Zločini na području Rame

 

Pokolj nad više od 1000 ljudi, većinom Hrvata, a manjim dijelom i muslimana, počinili su četnici početkom listopada. Bio je to najveći četnički pokolj u II. svjetskom ratu nad Hrvatima. Ubijani su i klani isključivo muškarci, a kriterij za ubijanje je bio talijanska mala puška. Ako je dječak bio veći od puške bio je ubijen, a ako je bio manji, ostao bi živ.
Klanje je nastupilo u četvrtak i petak, 8. i 9. listopada 1942. Četnici su u Ramu došli iz dva pravca. Rijetko je koje ramsko naselje ostalo pošteđeno stradanja; od Doljana preko Orašca, Proslapa, Kopčića do Varvare, Rumboka i Jaklića i s druge strane od Solakove Kule, Uzdola i svih naselja u okolici Prozora.

U periodu komunističke vladavine, ovaj četnički zločin bilo je zabranjeno i spomenuti, a o obilježavanju stradanja nije bilo ni govora. Prva komemoracija ramskih mučenika održana je 14. listopada 1990 godine, a 2001. godine, u sjeni Ramskog križa u bronci je upisano 1366 žrtava 2. svjetskog rata, Križnog puta i poraća, te 163 žrtve rata od 1991-1995.

 

Izvor: Radio Rama

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar