SDA i Komšić siluju jednu fotelju, no HDZ zbog brojnih drugih izlazi na izbore

SDA i Komšić siluju jednu fotelju, no HDZ zbog brojnih drugih izlazi na izbore

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 2. listopada, odlučili su u srijedu članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) te zemlje, javlja HINA.

“Izbori će se održati u nedjelju, 2. listopada, a sredstva za provedbu moraju se osigurati u roku od 15 dana od datuma raspisivanja izbora”, izjavio je predsjednik SIP-a Suad Arnautović nakon usvajanja odluke na sjednici tog tijela u Sarajevu.

Protiv odluke o raspisivanju izbora glasao je Vlado Rogić, jedan od dvojice hrvatskih članova SIP-a. “U ovom trenutku ne postoje zakonske odredbe niti preduvjeti za slobodne i demokratske izbore sukladno ustavu”, kazao je Rogić na sjednici obrazlažući svoje stajalište. Konstatirao je kako u BiH već godinama traje permanentna izborna kriza. Rekao je kako je svima jasno da do danas nisu provedene presude Europskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” koja je praktično stavila izvan snage dio izbornog zakona kojim je definiran način konstituiranja Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

“Zato se u ovom slučaju nikako ne može raditi o pravnoj praznini i to se ne može riješiti na bilo koji drugi način osim donošenjem novih zakonskih odredbi. Znamo da je Ustavni sud to naložio, no te odredbe do sada nisu donesene i BiH ulazi u situaciju u kojoj nema odredbi o ključnim stavkama popune nekih tijela koja se biraju”, kazao je Rogić.

Njegov je argument protiv izbora bio i taj da SIP nema zakonske osnove svojom odlukom utvrditi način delegiranja zastupnika u federalni Dom naroda kako je to učinio prije četiri godine jer je to bilo samo privremeno rješenje a ponovno posezanje za takvim modelom bi prema Rogićevu mišljenju prekršilo načelo pravne sigurnosti.

Članica SIP-a Vanja Bjelica Prutina ustvrdila je kako je Rogićevo tumačenje pravnih prazina neutemeljeno kao i da za odgodu izbora nema osnova jer je to definirano važećim izbornim zakonom

“Osobno sam razočarana jer kroz dugi niz godina parlament nije proveo presude i to je doista poražavajuće no to ni na koji način ne može utjecati na obvezu raspisivanja izbora”, kazala je Bjelica Prutina.

Na izborima u listopadu građani BiH će izravno birati tri člana Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta BiH  te parlamenta Federacije BiH kao i zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske te presjednika i potpredsjednike tog entiteta.

Izravno se biraju i zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH. Naknadno će se neizravno, odnosno delegiranjem izabranih zastupnika iz županijskih skupština utvrditi novi sastav Doma naroda parlamenta Federacije BiH koji onda biraju zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta. U federalnom parlamentu neizravno će se birati i novi predsjednik i dva dopredsjednika entiteta, podsjeća Hina.

Na zadnjem zasjedanju HNS-a doneseno je sedam zaključaka, od kojih i onaj broj 5.:

Na pokušaj raspisivanja Općih izbora kao neustavan i antidaytonski čin bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona, Hrvatski narodni sabor će pozvati svoje članice da se suprostave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

Iza toga je uslijedilo Čovićevo gostovanje u sarajevskim medijima i poruka “Zašto ne bismo izašli na izbore? Fotelja koju uzurpiraju Komšić i SDA, a na čemu HDZ temelji nacionalni program, očito je foteljica za velike fotelje temeljem kojih prvi u Hrvata ima egzistencijalni program za stranačku mašineriju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar