Kako se dijelio novac Vijeća ministara?

Kako se dijelio novac Vijeća ministara?

Udruga Hrvatska žena Livno, za koju se mnogi pitaju što radi i čime se bavi dobila je od Vijeća ministara 100 tisuća maraka. Predsjednica je Tihana Krželj, zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini Hercegbosanske-županije

Vijeće ministara prošle je godine izdvojilo 1.208.000 maraka za projekte institucija kulture u BiH, a glavnina „hrvatskih“ sredstava otišla je u smjeru koji se nimalo ne sviđa brojnim institucijama koje smatraju da su oštećene prilikom davanja, kao i da je Hercegovina isforsirana ispred Bosne.

Sudeći po tabelarnom prikazu dodijeljenog novca nije ni čudo da je to tako. Udruga Hrvatska žena Livno, za koju se mnogi pitaju što radi i čime se bavi dobila je od Vijeća ministara 100 tisuća maraka. Projekt na temelju kojeg je ‘Hrvatska žena Livno’ inkasirala 100 tisuća maraka zove se „Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturno-povijesne baštine“, a decidno se ne navodi čega sanacija i čega rekonstrukcija.

 Kuda idu proračunski novci

O Udruzi građana Hrvatska žena Livno malo je dostupnih informacija, pa se s razlogom u brojnim kulturnim institucijam pitaju tko je na čelu te udruge, čime se ona bavi i kako je zaslužila tolika sredstva. Na Popisu udruga registriranih u Ministarstvu pravosuđa i uprave Hercegbosanske Županije(stanje na dan 20.02.2016.)

Hrvatska žena Livno nalazi se pod rednim brojem 138., a navodi se da je predsjednica Tihana Krželj, zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini Hercegbosanske-županije.

Tihana Krželj

Nigdje drugo Krželj se ne spominje kao predsjednica Udruge, niti se na internetu može pronaći bilo kakvo događanje u organizaciji te udruge, osim u jednom starom tekstu u kojem se spominje značajna donacija Borjane Krišto istoj udruzi.

Uz Hrvatsku ženu Livno, 100 tisuća maraka dobila je Udruga Mir International Mostar za Groblje mira na Bilima povrh Mostara, koju je utemeljio Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat pri Hrvatskom Narodnom Saboru (HNS).

JP Vjetrenica – Popovo Polje dobilo je 70 tisuća maraka za projekt naziva „Poboljšanje infrastrukture platoa Zavala“, Župa uznesenja B.D. Marije Široki Brijeg dobila je 50 tisuća maraka za rekonstrukciju zgrade sjemeništa, Danima filma u Orašju otišlo je 40 tisuća maraka, kosidbi na Kupresu 20 tisuća maraka, a sve druge hrvatske kulturne institucije dobile su mnogo manje ili nimalo sredstava iz granta za sufinanciranje projekata kulture u BiH za 2016.

Odbili sredstva

Primjerice, Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo dobio je svega 10 tisuća maraka za nabavku opreme Katoličkom tjedniku. Središnjici HKD Napredak odobreno je 1.000,00 KM i za pet podružnica isto tako, to znači ukupno 6.000 KM, i to instituciji koja godišnje organizira gotovo 600 manifestacija. Predsjednik Napretka Franjo Topić Vijeću ministara uputio je pismo da je to ponižavanje Napretka i da Središnja uprava neće primiti ta sredstva, a podružnicama su ostavili na slobodu.

Samostanu u Kraljevoj Sutjesci dodijeljeno je mizernih 1000 maraka. Gvardijan i župnik u Kraljevoj Sutjesci fra Željko Brkić kaže nam da su aplicirali na sredstva Vijeća ministara u nadi da će dobiti sredstva za restauraciju arhiva. Nakon što su im za poslani projekt odobrili svega 1000 maraka zahvalili su se, a novac odbili. Uz spomeute, nezadovoljnika je još mnogo.


Piše: K.Bošnjak

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar