”Full Circle” pivo napravljeno sa vodom iz kanalizacije

”Full Circle” pivo napravljeno sa vodom iz kanalizacije

Američka pivovara iz San Diega “Stone Brewing”, riješila je da napravi prvo pivo od reciklirane vode iz kanalizacije.

Pivovara “Stone Brewing” je 9. najveći proizvođač piva u SAD, i ona je napravila pivo od kanalizacione (reciklirane) vode “Full Circle” i sada na sav glas predstavljaju svoju bizarnu i zanimljivu pivsku kreaciju.

Inače u pivu koje se zove “Full Circle” ili u prijevodu “Pun krug” se naziru ukusi voća i karamele. Očigledno puno povjerenje u novo pivo pokazalo se opravdanim kada su se sabrali utisci sa svečane degustacije u proizvodnom pogonu.

Ljubitelji ovog pića, među kojima je bio i gradonačelnik San Diega, bili su oduševljeni i prijatno iznenađeni aromom piva iz vode kanalizacije.
– Ovo je vjerovatno među najboljih tri piva ove vrste (“pale ale”) koje sam ikada napravio – izjavio je ponosni tvorac i menadžer inovacija Steve Gonzales.

Za gradonačelnika, Kevina Faulkonera, ova svečanost je bila više od uživanja u piću zato što je na ispitu bio gradski sistem prečiščavanja vode koji bi u budućnosti trebao obezbijediti trećinu ukupne pitke vode u San Diegu.

Za sada, pivara iz San Diega je napravila samo 5 probnih manjih bačvi piva od reciklirane vode iz kanalizacije i cijena mu se za sada ne zna.

avaz.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar