Šef Wagnera prijeti Macronu: “Kliještima ćemo ti iščupati zube iz tih zlih usta”

Šef Wagnera prijeti Macronu: “Kliještima ćemo ti iščupati zube iz tih zlih usta”

Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin nije skrivao ljutnju zbog odluke francuskog parlamenta koji je njegovu skupinu plaćenika proglasio terorističkom organizacijom. Uputio je direktnu prijetnju francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, prenosi Politico.

Na pitanje ruskih novinara Prigožin je rekao da je Wagner spašavao ljude u centralnoj Africi od francuskih vojnika, koji su im se “jednostavno rugali”. Vagnerovci su stekli snažna uporišta u centralnoj Africi i na taj način istisnuli francusku prisutnost u toj regiji.

“Možemo kliještama izvaditi pokvarene zube iz tih zlih usta. Možemo iščupati zube Macronu i, općenito, svima koji prosipaju patogenu prljavštinu (o Wagneru)”, poručio je Prigožin, navodi Politico.

Kako prenosi Index, francuski zastupnici su u utorak pozvali Evropsku uniju da uvrsti Wagner na popis terorističkih skupina i iskoristi više pravnih alata kako bi onemogućila Wagnerovu financijsku aktivnost u Evropi.

EU je Prigožinu nametnula sankcije u travnju prošle godine

“Oni nisu samo plaćenici, postoji volja da se masakriraju civili za političku korist, da se destabiliziraju institucije”, rekao je uoči glasanja u utorak Benjamin Haddad, zastupnik iz Macronove stranke.

Wagnerovi plaćenici preuzeli su aktivnu ulogu u punoj invaziji Kremlja na Ukrajinu unatoč tekućem javnom političkom sukobu između Prigožina i ruskih obrambenih dužnosnika. Paravojna skupina uglavnom je uključena u bitku za Bahmut, grad na istoku Ukrajine u kojem se posljednjih mjeseci vode žestoke borbe.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar