Serijal o poznatim i manje poznatim Ramcima otvaramo likom i djelom Ljubana Dedića

Serijal o poznatim i manje poznatim Ramcima otvaramo likom i djelom Ljubana Dedića

Rama kao područje lijepih i življenju prilagođenih dolina i planina bila je kroz povijest mjesto rođenja ili mjesto življenja mnogih povijesno važnih osoba. No, prometna, općenito infrastrukturna (plin, telekomunikacije, ..) često i neka druga, npr. današnja politička, izoliranost i samostalnost, rezultirali su neznanjem šire zajednice o tim osobama, o njihovim djelima. Nema ih u suvremenim filmovima, dokumentarnim emisijama, u znanstvenim skupovima, na poštanskim markicama, nema ih ondje gdje susrećemo i upoznajemo mnoge zaslužne, ali i manje zaslužne osobe.

Ovaj serijal ima za cilj naglasiti osobe koje su vezane za Ramu, a iza sebe su ostavili kvalitetne radove, bar lokalno čuvati taj rad od zaborava, posebno pokušati sve te vrijednosti približiti mladima Rame

LJUBAN DEDIĆ

Ljuban Dedić rođen je 19. 2. 1956., u Gmićima, općina Prozor-Rama, a umro 6. siječnja 2010., u Splitu, Hrvatska.

Školovao se u Osnovnoj školi u Prozoru, te u Gimnaziji u Prozoru. Godine 1975. upisao se  na Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek matematički. Diplomirao je matematiku u srpnju 1979. godine s diplomskim radom Topološki vektorski prostori pod voditeljstvom profesora S. Kurepe. Dana 1. rujna 1980. zaposlio se kao asistent na tadašnjem Odsjeku za matematiku Filozofskog fakulteta u Zadru – OOUR-a u Splitu. Ta ustanova se tijekom triju desetljeća razvijala, mijenjala svoj ustroj, sastavnice i naziv, te s vremenom prerasla u današnji Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu. Kako se ustanova vremenom mijenjala, razvijala i napredovala, tako je i Ljuban Dedić u njoj prošao put od mladog asistenta do uvaženog redovitog profesora prelazeći sljedeće stepenice.

Magistrirao je u prosincu godine 1983. na PMF-u u Zagrebu magistarskim radom Von Neumannove algebre pod voditeljstvom prof. H. Kraljevića. Na istomu fakultetu je i doktorirao u srpnju godine 1990. obranivši disertaciju pod naslovom Wienerove mjere, a voditelj mu je bio prof. N. Elezović. Godine 1993. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta, 2000. godine u zvanje izvanrednog profesora, te godine 2005. u zvanje redovitog profesora.

Bio je redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, Odjel za matematiku, gdje predaje kolegije: Vjerojatnost i statistika, Vektorski prostori I i II, Normirani prostori, Diferencijalna geometrija. Iste kolegije predavao je i na Sveučilištu u Mostaru. Bio je član Hrvatskog matematičkog društva

Ljubana Dedića nalazimo na web platformama svih svjetskih  matematičkih časopisa

Bio je svestrana osoba. Prijatelji iz Gimnazije u Prozoru pamte ga kao iznimno druželjubivu osobu, velikog motivatora, voditelja školskih sekcija iz fizike, astronomije i iz Esperanto jezika. Još kao učenik pobjeđivao je na šahovskim natjecanjima, a razočaran u veliki broj remija (!) odlučuje igrati damu, nekada vrlo popularne igre sa bezbroj kombinacija.

Kao i u svemu, i u toj oblasti bio je izvrstan, te je čak 1989. postao prvak Jugoslavije u igri dama. Izumitelj je hrvatske verzije igre dame, koja je postala poznata pod nazivom CRODA. Na međunarodnim  stručnim portalima o matematici, ali i o misaonim igrama, ime Ljubana Dedića se spominje često, uvijek uz veliko poštovanje.

Vlasta Matijević sa  PMF u Splitu, u oproštajnom tekstu nakon smrti dr. Ljubana Dedića, napisala je, između ostalog: 

“Prema dostupnim podacima bio je voditelj sedamnaestoro diplomanada. Odgojio je mnoge naraštaje splitskih studenata prenoseći im svoje znanje i pobuđujući im znanstvenu znatiželju i interese. Na kraju navedimo da je bio pročelnik Zavoda za matematiku u jednom mandatu od 2002. do 2004. godine. Ljuban Dedić bio je iznimna osoba: skroman, tih, susretljiv, nenametljiv i tolerantan. I u ponekad napetim situacijama djelovao je blago – osmjehom i riječima bez imalo ljutnje. Ipak, strogo je držao do svoje privatnosti i intelektualne slobode. Imao je brojne i raznovrsne interese. Volio je i dobro poznavao staru, renesansnu i klasičnu glazbu, naročito Bachove fuge. Govorio je esperanto i komunicirao s esperantistima diljem svijeta, izvrsno je poznavao latinski jezik i povijest Rimskog carstva. Gotovo da nije bilo teme o kojoj ne bi mogao stručno i zanimljivo govoriti, bio je erudit i intelektualac staroga kova. Premda doseljenik, o Splitu, njegovoj povijesti, arhitekturi i spomeničkoj baštini znao je mnogo više od brojnih splitskih ”koljenovića”. Vrlo rado je igrao šah, a još radije damu, apstraktnu misaonu igru jednostavnih pravila, prepunu strateško-taktičkih mogućnosti u kojoj pobjeda ne ovisi o sreći nego o oštrini uma i mašti igrača. Sudjelovao je na mnogim međunarodnim turnirima u dami kao i na prvenstvima ondašnje Jugoslavije. Na 16. jugoslavenskom prvenstvu, održanom u Imotskom 1989. godine, postao je državnim prvakom. Godine 1991. pisao je Međunarodnoj organizaciji za damu tražeći da Republiku Hrvatsku prizna i prihvati kao svoju punopravnu članicu. To se je i ostvarilo 1992. godine nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, a on je postao prvim predsjednikom Hrvatske organizacije za damu. Godine 1995. izmislio je, publicirao i ” patentirao“ hrvatsku inačicu dame pod nazivom CRODA. Prerani odlazak prof. Ljubana Dedića velik je gubitak za sve nas i hrvatsku znanost. Napustio nas je u svojim najboljim godinama, u punoj zrelosti i naponu snage. Mogao je još mnogo dati i kao znanstvenik i kao nastavnik. Ostaju nam sjećanja na njega i čast što smo ga blisko poznavali i s njim se družili.”

U Prozoru – Rami nema nikakvo obilježje njegovog djelovanja

Znanstveno-istraživačka područja profesora Ljubana Dedića bila su matematička analiza, teorija vjerojatnosti i matematičke nejednakosti. Autor ili koautor je trideset i tri (33) znanstvena rada, trideset objavljenih i tri u postupku objavljivanja.

Kronološki popis radova:
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip. Some furthergeneralizationsof Ostrowskiinequality for Hölderfunctionsandfunctionswithboundedderivatives. // JournalofComputationalAnalysisandApplications. 4(2002) , 4; 313-338 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip; Vukelić, Ana.OngeneralizationsofOstrowskiinequalityvia Eulerharmonicidentities. // JournalofInequalitiesandApplications. 7 (2002) , 6; 787-805 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip. Some inequalitiesof Euler-Grüsstype. // Computers&MathematicswithApplications. 41 (2001) ; 843-856 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip. On dual Euler-Simpson formulae. // BulletinoftheBelgianMathematicalSociety, Simon Stevin. 8 (2001) ; 479-504 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip. On Euler trapezoidformulae. // Applied MathematicsandComputation. 123 (2001) ; 37-62 (članak, znanstveni).
  • Čivljak, Ambroz; Dedić, Ljuban; Matić, Marko. On anintegration-by-parts formula for measures. // JournalofInequalitiesin Pure and Applied Mathematics. 8 (2007) , 4; 1-13 (članak, znanstveni).
  • Čivljak, Ambroz; Dedić, Ljuban; Matić, Marko.OnOstrowskiand Euler-Grüsstypeinequalitiesinvolvingmeasures. // JournalofMathematicalInequalities. 1 (2007) , 1; 65-81 (članak, znanstveni).
  • AglićAljinović, Andrea; Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip.Onweighted Euler harmonicidentitieswithapplications. // MathematicalInequalities&Applications. 8 (2005) , 2; 237-257 (pregledni rad, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban.Poissonrandomfieldswithcontrolmeasures, II.. // Publications de l’Institut Mathematique,NouvelleSerie. 73 (2003) , 87; 81-96 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip. Euler-Maclaurinformulae. // MathematicalInequalities&Applications. 6 (2003) , 2; 247-275 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Pečarić, Josip; Ujević, Nenad.OnGeneralizationsofOstrowskiInequalityand Some RelatedResults. // CzechoslovakMathematicalJournal. 53 (2003) , 128; 173-189 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban. Poissonrandomfieldswithcontrolmeasures, I.. // Publications de l’Institut Mathematique,NouvelleSerie. 72 (2002) , 86; 63-80 (članak, znanstveni
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip.On Euler-Simpson formulae. // PanamericanMathematicalJournal. 11 (2001) , 2; 47-64 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip; Vukelić, Ana.Hadamardtypeinequalitiesvia some Euler typeidentities – Euler bitrapezoidformulae. // Nonlinearstudies. 8 (2001) , 3; 343-372 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip. On some generalizationsoftheOstrowskiinequality for Lipschitzfunctionsandfunctionsofboundedvariation. // MathematicalInequalitiesandApplications. 3 (2000), 1;1-14 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip. On generalizationsofOstrowskiinequalityvia some Euler-typeidentities. // MathematicalInequalitiesandApplications. 3 (2000) , 3; 337-354 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Matić, Marko; Pečarić, Josip. On some inequalities for generalized Beta function. //MathematicalInequalitiesandApplications. 3 (2000) ; 473-483 (članak, znanstveni).
  • Dedić, Ljuban; Pearce, Charles E.M.; Pečarić, Josip.
  • The Euler formulaeandconvexfunctions. // MathematicalInequalitiesandApplications . 3 (2000) ; 211-221 (članak, znanstveni).

Pripremio: Josip Juričić

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing