Šešelj psovao Jandrokovića i gazio hrvatsku zastavu, radikali najavljuju miting u Hrtkovcima

Šešelj psovao Jandrokovića i gazio hrvatsku zastavu, radikali najavljuju miting u Hrtkovcima

BEOGRAD, 18. travnja 2018 (Hina) – Izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo je u srijedu posjet Srbiji zbog incidenata koji je izazvao šef radikala i zastupnik u parlamentu Vojislav Šešelj gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, a prekid posjeta prati i provokativna najava radikala da će 6. svibnja organizirati veliki skup u Hrtkovcima.

Kako se doznaje iz krugova bliskih saborskom izaslanstvu, incident se dogodio u predvorju Skupštine Srbije gdje je jutros, ispred izloženih zastava Srbije, Hrvatske i EU, predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković dočekala svog kolegu Gordana Jandrokovića.

Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću “mater ustašku” te poručio da “pozdrave Žigmanova”, kojem je prošlog tjedna prijetio “ponavljanjem zločina” za koje je osuđen u Den Haagu.

“Izaslanstvo je odlučilo povući se s protokolom predviđenog susreta s ministricom za eurointegracije Jadrankom Joksimović i razmotriti odluku o prekidu posjeta”, kazao je izvor.

U međuvremenu je iz Sabora objavljeno priopćenje o prekidu posjeta, a prema neslužbenim saznanjima Jandroković je o incidentu u telefonskom razgovoru izvijestio premijera Andreja Plenkovića.

U priopćenju Srpske radikalne stranke, koje prenose beogradski mediji nazivajući ga “bizarnim”,  navodi se kako je vođa SRS Vojislav Šešelj ispred Skupštine Srbije “izgazio hrvatsku zastavu” i psovao izaslanstvo Hrvatskog sabora.

Šešelj je, kako se navodi, oko 12 sati ušao u zgradu Skupštine Srbije u društvu s kolegom iz kluba zastupnika SRS Filipom Stojanovićem.

“Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio zastavu na pod, pokušao je pokidati, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova osiguranja nisu bili u stanju oteti im zastavu i koplje”, navodi se u priopćenju SRS.

Šešelj i Stojanović su potom ušli u predvorje Skupštine u kojem se nalazio izaslanstvo Sabora RH, kojem je Vojislav Šešelj uputio niz psovki, navodi SRS.

Zastupnica SRS Vjerica Radeta navela je ranije na Twiteru da će radikali 6. svibnja u 11 sati održati veliki miting u centru Hrtkovaca na kojem će govoriti i Šešelj, na isti dan i na istom mjestu gdje je na skupu SRS-a 1992. Šešelj pozvao na progon Hrvata iz tog vojvođanskog mjesta.

Vođi SRS je 11. travnja u Den Haagu Prizivno vijeće MICT-a izreklo presudu od 10 godina zatvora zbog ratnog zločina i protjerivanja vojvođanskih Hrvata, a Hrtkovci su upravo jedno od mjesta iz kojeg je protjeran najveći broj mještana hrvatske nacionalnosti.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing