Šest mogućih scenarija: Njemačka vojska spremna za raspad Europske unije

Šest mogućih scenarija: Njemačka vojska spremna za raspad Europske unije

Njemačka vojska smatra da je raspad EU i zapadnog poretka moguć u narednih nekoliko decenija, navodi se u internom izvještaju Bundeswehra u koji je uvid imao magazin Spiegel.

Dokument “Strateška perspektiva 2040” koji ima 102 stranice usvojen je krajem veljače i od tada je držan u tajnosti.

Spiegel navodi da je u dokumentu izneseno šest mogućih scenarija i na koji bi se međunarodni sukobi mogli odigrati te time uticati na bezbjednost Njemačke.

“U najgorem scenariju EU se raspada i Njemačka prelazi u ‘reaktivni mod’”, piše Spiegel i to je najgori mogući ishod prema kojem se međunarodni poredak raspada nakon višedecenijske nestabilnosti, sistemi vrijednosti ostaju bez utjecaja i globalizacija se zaustavlja.

“Odustaje se od proširenja EU, druge države izlaze iz članstva, Europa gubi globalnu konkurentnost. Nepredviđeni, ponekad kaotični svijet sklon sukobima dramatično mijenja sigurnosno okruženje Njemačke i Europe”, prenosi tekst dokumenta Spiegel.

U drugom scenariju – “Zapad protiv Istoka” – nekoliko članica EU sa istoka Evrope zamrzavaju evropsku integraciju dok ostali ulaze u istočni blok.

U dokumentu nisu navedene prognoze i ukazuje se da su u razmatranju svi navedeni scenariji, koje su izradili istraživači iz Kancelarije za planiranje Saveznih oružanih snaga te da se smatraju mogućim do 2040. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing