Šest zemalja izgubilo pravo glasa u Generalnoj skupštini UN-a

Šest zemalja izgubilo pravo glasa u Generalnoj skupštini UN-a

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je u objavljenom pismu potvrdio da je šest zemalja izgubilo pravo glasa u Generalnoj skupštini UN-a, koja se sastoji od predstavnika 193 zemlje članice.

Venezuela, Liban, Južni Sudan, Dominikanska Republika, Ekvatorijalna Gvineja i Gabon su izgubili pravo glasa jer su kasnili sa svojim plaćanjem doprinosa u budžet UN-a, prenosi AP.

Gabon trenutno ima predstavnika u Vijeću sigurnosti koji će odraditi dvogodišnji mandat i ova odluka generalnog sekretara se ne odnosi na pravo glasa Gabona u tom tijelu. Povelja UN-a navodi da pravo glasa gube one članice čija su dugovanja jednaka ili premašuju iznos njihovih doprinosa za prethodne dvije pune godine, navodi Associated Press.

Međutim, Generalnoj skupštini daje se ovlast da odluči “ako je neplaćanje uzrokovano faktorima koji su izvan kontrole članice”, pa u tom slučaju zemlja može sačuvati svoje pravo glasa. Tako je Generalna skupština odlučila da će tri afričke zemlje koje kasne s plaćanjem – Komori, Sao Tome i Principe te Somalija – moći zadržati svoja glasačka prava.

Prošle godine je tim trima zemljama također odobreno isto izuzeće.  Generalni tajnik UN-a je u pismu naveo i minimalne doprinose koje kažnjene zemlje moraju uplatiti kako bi bila vraćena njihova prava. Doprinosi koje kažnjene zemlje moraju uplatiti su: 76.244.991 dolara za Venezuelu, 1.835.303 dolara za Liban, 619.103 dolara za Ekvatorijalnu Gvineju, 196.130 dolara za Južni Sudan, 61.686 dolara za Gabon i 20.580 dolara za Dominikansku Repubiku.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar