Sestra Kata Ostojić obranila doktorski rad

Sestra Kata Ostojić obranila doktorski rad

Sestra Kata Ostojić iz Rame, župa Rumboci, uspješno je obranila doktorski rad na temu “Odgojno-obrazovna funkcija Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

 

U četvrtak, 22. listopada 2020. godine, na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu, mr. sc. s. Kata Ostojić, članica Družbe Školskih sestara Franjevki, Provincije Svete Obitelji iz Hercegovine obranila je doktorski rad pod naslovom „Odgojno-obrazovna funkcija Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije“.

 

Disertacija se sastoji od teorijskoga i empirijskoga dijela. U teorijskom dijelu povezala je obrazovanje, odgoj i karitativno djelovanje. Osim toga, osvrnula se i na odgojno-obrazovnu ulogu Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije kroz svoje institucije, a dala je i prikaz Caritasovih projekata kojima je cilj osigurati osnovne životne uvjete, ali i raditi na razvoju cjelokupne čovjekove osobnosti.

 

Na temelju navedene literature, prikazala je važnost odgojno-obrazovnog djelovanja ne samo kroz javne institucije, nego i kroz svakodnevni karitativni rad humanitarno-pastoralnih organizacija. Empirijsko istraživanje provedeno je s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja odgojno-obrazovne funkcije Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije te opravdanosti ove funkcije. Istražila je i doprinos Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije kroz odgojno-obrazovnu funkciju za napredak Bosne i Hercegovine.

 

Kroz analizu mišljenja djelatnika Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, roditelja DV „Sveta Obitelj“ i niz intevjua i upitnika dokazala je doprinos Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije odgoju i obrazovanju.

 

U Povjerenstvu za obranu rada bili su: emeritus prof. dr. Sadeta Zečić (predsjednica), emeritus prof. dr. Sait Kačapor (mentor) i dr. Jasmina Bečirović-Karabegović, član.

 

Sestra Kata Ostojić odrasla je u rodnoj Rami iz koje nakon završene osnovne škole odlazi u zajednicu Školskih sestara Franjevki sa sjedištem u Mostaru gdje je završila srednju školu te nastavila redovničku formaciju kroz postolaturu i novicijat. Studij predškolskog odgoja završila je na Filozofskom fakultetu u Mostaru, a nakon završenog studija radila je kao odgajatelj u dječjem vrtiću.

 

Kasnije je radila s mladima u New Yorku što joj je bilo poticaj za daljnje fakultetsko obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje je stekla naziv profesora pedagogije. Nakon završenog studija radi kao odgajatelj u vrtiću, pedagog u školi i kao ravnateljica PU DV „Sveta Obitelj“ kad upisuje magistarski studij, čime je stekla zvanje magistra pedagoških znanosti.

 

U radu na predškolskom odgoju pokazala je izuzetne rezultate te ju je ta istinska humanost kojoj se posvećuje usmjerila na doktorske studije „Suvremeni tokovi predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja“ na Pedagoškom fakultetu Sarajevo. Životno i profesionalno opredjeljenje trajno je vezalo za Katoličku crkvu,  redovničku zajednicu i Caritas Vrhbosanske nadbiskupije.

Ovom prilikom, djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije čestitaju s. Kati na obrani rada i žele puno uspjeha i Božjeg blagoslova u budućem radu.

/Izvor: Cartisas-sarajevo.ba/

No description available.

No description available.

No description available.

No description available.

No description available.

No description available.

No description available.

No description available.

No description available.

No description available.

No description available.

No description available.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing