Sin ubijenog generala Šantića teško optužio Čovića

Sin ubijenog generala Šantića teško optužio Čovića

Županijski sud u Bihaću oslobodio je optužbi Hamdiju Abdića Tigra i petoricu optuženih za ubojstvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać.

Ovu informaciju potvrdio je Abdićev advokat Alen Nakić

“Sud je donio oslobađajuću presudu. U cijelosti je uvažio argumentaciju odbrane”, kazao je Nakić.

Dodao je da je zagonetno kako je takva optužnica i mogla biti potvrđena. Smatra da je to bio neosnovani pokušaj da se oskrnavi ono što su ovi ljudi uradili za Bosnu i Hercegovinu.

Prema optužnici Županijskog suda u Bihaću koja je potvrđena 2019. godine, za otmicu i likvidaciju generala Vlade Šantića teretili su se nekadašnji komandant Vojne policije Petog korpusa Armije BiH Hamdija Abdić zvani Tigar, te pripadnici ove vojne formacije.

Hamdija Abdić je zajedno sa pripadnicima vojne jedinice kojom je komandovao, bio optužen za organiziranje i izvođenje ubistva generala HVO-a Vlade Šantića na iznimno svirep i podmukao način.

Pred Županijskim sudom u Bihaću odbrane Hamdije Abdića i ostalih optuženih za ubojstvo počinjeno 1995. godine, zatražile su odbacivanje optužbi i donošenje oslobađajuće presude, zbog manjkavosti optužnice, nedostatka dokaza i zastarjelosti postupka.

Oni su prema navodima optužnice 8. na 9. ožujka 1995. godine iz prostorija HVO-a odveli Šantića u hotel “Sedra” u Cazinu, gdje je zarobljeni zadobio vidne povrede na glavi. Zatim je Šantić automobilom odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade.

Narednog dana je odveden van zgrade u nepoznatom pravcu, a usljed zadobijenih povreda podlegao je i njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, stoji u optužnici.

Advokat Alen Nakić, branilac prvooptuženog Hamdije Abdića zvanog Tigar, kazao je da je prethodni postupajući tužilac Husein Huzeirović na nezakonit način, tražeći pauzu, priložio potpisan zapisnik na kojem su, kako je rekao, bili tragovi svježe tinte. Nakić smatra da je najznačajniji dio iskaza svjedoka Duje Šantića, sina nestalog Vlade, izjava da Hamdija Abdić ne zna šta se desilo s njegovim ocem i čin rukovanja sa optuženim Abdićem u sudnici Kantonalnog suda.

Duje Šantić, sin ubijenog generala

“Nisam vidovit, ali se sve dalo iščitati iz tog brzog procesa. Ne znam, čovjek obije kiosk pa se sudi dvije godine…”, rekao je za Bljesak.info Duje Šantić, sin generala Vlade Šantića čija će priča, čini se, ostati misterija zauvijek.

Naime, Kantonalni sud u Bihaću u ponedjeljak je nepravomoćno oslobodio bivšeg časnika Armije BiH Hamdiju Abdića optužnice za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Šantića. Optužnice za ubojstvo oslobođeni su Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Abdić. Šantić za Bljesak.info kaže kako nije iznenađen presudom, ali i da diže ruke od svega. ‘

‘Da imam podršku od Hrvatske, vjerujte mi da bih išao u Strasbourg i ne bi to baš tako završilo i da imam novaca. Nemam podršku ni od Hrvatske ni od BiH tako da sam primoran zaustaviti ovo sve. Baš sam primoran i ne znam moram stupiti dolje (Bihać, op.a.) s tužiteljstvom da se obustavi žalba na presudu jer nema smisla jer to šteti meni i mojoj obitelji”, rekao je i istaknuo kako je cijeli ovaj proces i svo ovo iščekivanje bio veliki stres i teret njegovoj obitelji. Šantić je uoči presude kritizirao i predstavnike Hrvata u BiH optuživši ih da nisu učinili ništa.

Na pitanje očekuje li da će netko sada nakon ove presude reagirati nakon presude, rekao je kako u to ne vjeruje

”Ma kakvi. Ne očekujem. To su debelokošci. Oni su mene iskoristili u neke predizborne svrhe. A i ovaj slučaj je točno namješten da to bude prije ovih izbora”, rekao je te spomenuo i razgovor s čelnikom HDZ-a BiH iz 2014. godine. ”A što se tiče naših, ja Čoviću zamjeram jako strašno, strašno jer moj otac je bio potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik HDZ-a BiH.

On je (Čović, op.a.) uvijek govorio neka institucije rade svoj posao, a kad sam kod njega bio u uredu 2014. godine, bila je bačva u pitanju i on je meni rekao, citiram: ‘Bio sam na večeri s Josipovićem (Ivo, predsjednik Hrvatske, op.a.), netko je prišao i rekao da je to tijelo generala Šantića. Ništa se ne sekiraj, bit će sve riješeno. Toliko dokaza ima  da se mora tijelo naći i netko se osuditi’. Poslije toga nismo više imali kontakt”, rekao je Šantić za bljesak.info.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar