Sindikalna potrošačka korpa za travanj 2.083 KM, prosječna plaća 951 KM

Sindikalna potrošačka korpa za travanj 2.083 KM, prosječna plaća 951 KM

Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za mjesec travanj 2021. godine, iznosi 2.083,56 KM i za 22,44 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec veljaču 2021. iznosila je 951,00 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za četiri KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,64 posto

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine kategorije: prehrana s učešćem u potrošačkoj korpi od 43,1 posto, stanovanje i komunalne usluge s 14,9 posto, higijena i održavanje zdravlja sa 7 posto, obrazovanje i kultura sa 8,2 posto, odjeća i obuća sa 14,4 posto, prijevoz sa 6,6 posto te održavanje domaćinstva s učešćem u potrošačkoj korpi od 5,8 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene 86 artikala iz tri trgovačka centra

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar