Sindikat metalaca FBiH: U metalskom sektoru minimalna satnica s 3,5 KM povećana na 4,40 KM

Sindikat metalaca FBiH: U metalskom sektoru minimalna satnica s 3,5 KM povećana na 4,40 KM

Nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH, na snagu je stupio Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH (Granski kolektivni ugovor).

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH definirao je iznos minimalne netto satnice od 4,40 KM, što iznosi 774,40 KM na mjesečnom nivou što u konačnici predstavlja 68,1 posto prosječne plate u Federaciji BiH, ili za 25 posto povećanje u odnosu na raniju najnižu netto satnicu.

Kao što je poznato, prethodna minimalna satnica iznosila je 3,50 KM, što je na mjesečnom nivou iznosilo 616 KM.

Pregovarački timovi Sindikata metalaca FBiH na strani radnika, Bajro Melez, predsjednik pregovaračkog tima uime Sindikata, te Udruženje poslodavaca FBiH/Grupacija poslodavaca za oblast proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH Snježana Köpruner, predsjednica pregovaračkog tima u ime Grupacije, usuglasili su, te potpisali Granski kolektivni ugovor.

“Budući da smo svjedoci evidentnog rasta svih troškova života u ovoj  godini, sa tendencijom daljeg rasta, možemo biti zadovoljni da smo uspjeli sa našim zahtjevom, uprkos brojnim preprekama i problemima na koje smo nailazili tokom samog procesa pregovora. Uspjeli smo zahvaljujući svojoj upornosti i korektnom odnosu pregovaračkog tima Grupacija poslodavaca za djelatnost metalne industrije i predsjednice pregovaračkog tima Snježane Köpruner. Mi jesmo i uvijek ćemo biti za kvalitetan socijalni dijalog i saradnju, ali isključivo na ravnopravnim osnovama”, priopćili su iz Sindikata metalaca FBiH.

Izvor: federalna.ba/FENA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar