Tko vjeruje u Boga odlučno odbacuje rat!

Tko vjeruje u Boga odlučno odbacuje rat!

Na završetku Bahreinskog foruma o dijalogu s vođama različitih vjeroispovijesti upetak, 4. studenog 2022. na trgu Al-Fida’ kraljevska palače Sakhir u Awaliju, Papa je potaknuo na zajedničko djelovanje kako bi se uklonile podjele.

Uz papu Franju, na trgu Al-Fida’ unutar Kraljevske palače Sakhir u Awaliju, sjedili su predstavnici vjerskih i civilnih vlasti iz cijeloga svijeta. Bio je prisutan veliki imam Al-Azhara Al-Tayyeb, kao i ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., inače obojica povezani s papom Franjo čvrstim odnosom poštovanja i prijateljstva.

Govoreći na završetku Bahreinskoga foruma za dijalog: Istok i Zapad za ljudski suživot, događaja o dijalogu održanom pod pokroviteljstvom kralja Hamada bin Isa Al Khalife, glavnoga razloga Papina posjeta ovoj zemlji, koji je započeo 3. studenog, rimski je biskup zatražio da se pronađu mirna rješenja za globalnu krizu, u čijem je korijenu jedan paradoks. „Dok je većina svjetskoga stanovništva ujedinjena istim teškoćama, pogođena ozbiljnom prehrambenom, ekološkom i pandemijskom krizom, kao i sve skandaloznijom planetarnom nepravdom, malo moćnih usredotočuje se na odlučnu borbu za jednostrane interese, iskapajući zastarjelo izražavanje i prepravljajući područja utjecaja i suprotstavljene blokove. Upravo podjele ranjavaju današnji svijet. Živimo u vremenu u kojemu je čovječanstvo, povezano kao nikada prije, zapravo više podijeljeno nego ujedinjeno“, primijetio je Sveti Otac te potaknuo na jedinstvo, pozivajući se na etimologiju riječi Bahrein – „dva mora“ – poput morske vode, vjerski i civilni vođe pozvani su povezati zemlje i narode.

„Ali, ‘dva mora’ odnose se na slatke vode podmorskih izvora i slane vode Zaljeva. Upravo je takav današnji svijet. S jedne je strane mirno i slatko more zajedničkoga života, a s druge gorko more ravnodušja, narušeno sukobima i uznemireno vjetrovima rata, sa svojim sve burnijim razornim valovima koji bi mogli sve preplaviti. Nažalost, Istok i Zapad sve više nalikuju dvama suprotstavljenim morima. Mi smo, naprotiv, ovdje zajedno jer namjeravamo ploviti istim morem, birajući put susreta, a ne onaj sukoba. U globaliziranom svijetu ide se naprijed samo veslajući zajedno, dok ploveći sami, struja nas odnosi“, napomenuo je papa Bergoglio te pozvao sve da na burnom moru uvijek imaju pred očima Dokument o ljudskom bratstvu, potpisan 2019. u Abu Dhabiju.

U nastavku je, među ostalim, istaknuo prijeko potrebnu molitvu, jer tko moli – kako je rekao – prima u svoje srce mir i ne može ne postati njegov svjedok i glasnik. „Osim toga, tako, ponajviše primjerom, poziva svoje bližnje da ne postanu taoci poganstva koje ljudsko biće svodi na ono što prodaje, kupuje, i s kojim se zabavlja, nego da otkriju beskonačno dostojanstvo koje svatko nosi u sebi. Kako bi se to postiglo, prijeko je potrebna vjerska sloboda“, rekao je poglavar Katoličke Crkve, prenosi Vatican News.

Potom je istaknuo tri hitne potrebe u odgoju: priznavanje žena u obrazovanju, na radu te u ostvarivanju društvenih i političkih prava; zaštitu temeljnih prava djece, te građanski odgoj u poštovanju i zakonitosti. „Tomu se moramo posvetiti kako bismo se u našim društvima mogli odreći diskriminirajuće uporabe izraza manjine koji sa sobom nosi sjeme osjećaja izoliranosti i inferiornosti. Osim toga, valja odbaciti mržnju, nasilje, neslogu i sve što oskvrnjuje Božje ime. Valja snažno reći ‘ne’ ratu i nasilju. Nije dovoljno reći da je neka religija miroljubiva; potrebno je osuditi i izolirati nasilnike koji zlorabe njezino ime (…) Religiozan čovjek, čovjek mira, protivi se i utrci za naoružanjem, ratnim poslovima, tržištu smrti (…) te ide samo jednim putem, onim bratstva, dijaloga i mira“, napomenuo je papa Franjo te na kraju poručio: „Neka hod velikih religija bude sve učinkovitiji i postojaniji, neka bude savjest mira za svijet!“

Za subotu, 5. studenog na rasporedu su sveta misa na Bahreinskom nacionalnom stadionu u Awaliju u 8:30h, te poslijepodnevni susret u 17:00h s mladima u Školi Presvetog Srca Isusova.

J.P., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar