SINDIKATI OGORČENI: “SDA i HDZ su glasovali da radnici u trgovini nemaju slobodan dan u vrijeme praznika”

SINDIKATI OGORČENI: “SDA i HDZ su glasovali da radnici u trgovini nemaju slobodan dan u vrijeme praznika”

Zastupnici SDA i HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na jučerašnjoj sjednici nisu podržali Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutarnjoj trgovini, kroz koji bi se radnicima zaposlenim u sektoru trgovine omogućilo korištenje slobodnog dana u vrijeme praznika, kažu iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) razočaran je ovakvim stajalištem zastupnika SDA i HDZ, koji su svojim glasovanjem, kako ističu iz STBIH, još jednom pokazali kako zaposlene u ovom sektoru smatraju radnicima drugog reda.

“Iako su u više navrata obećavali da će podržati izmjene Zakona o unutarnjoj trgovini, danas su vladajuće stranke u FBiH pokazale da ih apsolutno ne dotiče realnost koju žive radnice i radnici u trgovini. Ponovo su pokazali da isključivo pravo na dostojanstven rad priznaju samo svojoj glasačkoj mašinerije u javnom sektoru, dok su radnike iz privatnog sektora potpuno prepustili milosti i nemilosti vlasnika kapitala“, stajalište je predsjednice STBIH Mersihe Beširović, prenosi Akta.

Beširović je istaknula kako ovo pitanje nije bilo samo pitanje slobodnih dana, nego i pitanje domoljublja na koji vladajuće stranke u FBiH toliko polažu pažnje, barem deklarativno

“Jer, kako očekivati da djeca trgovaca vole ovu zemlju i ostaju u njoj kada im oni koji su na vlasti vrlo direktno uskraćuju pravo da slave praznike ove zemlje?!”, kazali su. Poručuju da STBIH od ovog neće odustati.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar