SIPA uhapsila voditelja odjela i još dva uposlenika Sberbanke u Sarajevu

SIPA uhapsila voditelja odjela i još dva uposlenika Sberbanke u Sarajevu

Akcija je realizirana po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Tužilaštva KS.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i uhapsili tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila kazneno djelo ”Udruživanje radi činjenja kaznenog djela”, u vezi sa kaznenim djelom ”Zloupotreba položaja i ovlaštenja”, a sve u vezi s kaznenim djelom i ”Pranje novca”, Kaznenog zakona FBiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem tijeku kaznenog postupka.

SIPA je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije transfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnih djela, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM”, priopćeno je iz SIPA-e.

Uhapšeni se nalaze se u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu gdje je u toku
kriminalistička obrada.

Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva je trenutno u prostorijama SIPA-e koja će nakon što ispita osumnjičene donijeti odluku o daljnjim mjerama.

/Izvor: Klix.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar