Šipovo podiglo spomenik piti, ali ima toga još, od magaraca do pasa do Brucea Leeja; Na sreću nisu podigli spomenik kupusu

Šipovo podiglo spomenik piti, ali ima toga još, od magaraca do pasa do Brucea Leeja; Na sreću nisu podigli spomenik kupusu

Mještani Šipova dobili su dugo najavljivani spomen česmu podignutu u čast tradicionalnog jela ovog kraja.

Kada je Milan Kovač načelnik Općine Šipovo, povodom 100 dana vlasti, najavio da će u središtu Šipova biti izgrađen trg sa spomenikom piti i česmom, malo tko je u to zaista i povjerovao, piše Srpskacafe.com.

Međutim, da nije u pitanju šala, postalo je jasno kada su počeli radovi na trgu, a pogotovo kada je na vrhu neobičnog spomenika postavljena i službeno danas predstavljena “tepsija sa pitom”.

Kao neke od bizarnih spomenika Blic.rs navodi i da su Mostarci podigli spomenik magarcu i Bruce Leeju, mještani Tomislavgrada gastarbajteru, Travničani psu tornjaku i kratkokljunom golubu.

Dva najveća grada u RS nisu se okitila bizranim spomenicima, iako je bilo prijedloga da se u Banja Luci izgrade visoki mramorni kipovi, posvećeni lijepim ženama, a u Bijeljini spomenik kupusu.

Ideja da Semberci podignu spomenik svom najpoznatijem brendu, kupusu, potekla je 2006. od kipara Zorana Jezdimirovića, a zdušno ju je prihvatio i načelnik Bijeljine, Mićo Mićić.

Te godine za vrijeme velikog mitrovdanskog sajma Mićić je poručio da “dvojica umjetnika već prave spomenik“, koji će „biti postavljen sljedeće godine“.

Od tada je prošlo šest godina, općina Bijeljina je postala grad, Mićić je i dalje načelnik, a mramorni kupus još nije “iznikao”.

I ideja o izgradnji 18 metara visokih kipova, simboličnih imena Zora i Nada, koje bi, po zamisli Draška Mikanovića, slavile ljepotu Banjalučanki, izazvala je puno kontroverzi.

Mikanović je 2010. isplanirao da kipove postavi pored autoputa na ulazu u grad i da pored njih sagradi grandiozni poslovno-ugostiteljsko-kongresni centar, sve sa kazanima, bazenima, šoping mallom, glamuroznim hotelima i multimedijalnim salonima.

Taj “grad žena”, kako ga je nazvao, bi u naselje Zalužani, koje desetljećima kuburi s ulicama bez nogostupa i uređene kanalizacije, na “volšeban” način privukao tisuće turista, piše Blic.rs

Iako je u medijima tvrdio da je novac „najmanji problem“ i da “grad žena” može osigurati 2.000 radnih mjesta, Mikanović nije našao poslovnog partnera za ovaj pothvat. Koliko su ga Banjalučani ozbiljno shvatili, najbolje svjedoči podatak da je na lokalnim izborima 2012. osvojio 207 glasova.

Kako je u Mostar “došao” Bruce Lee

Prvi poslijeratni spomenik koji je u BiH izazvao medijsku buru bio je Bruce Lee, izliven u zlatnoj boji i prirodnoj veličini i postavljen krajem 2005.

Brce Leeja su u Mostar „doveli“ književnik, Veselin Gatalo, i sveučilišni profesor, Nino Raspudić, u naivnoj vjeri da će kultni borac za pravdu s dalekog istoka pomiriti Mostarce i navesti ih na razmišljanje.

Ali, nakon nekoliko napada vandala, koji su mu ukrali nunčake, Bruce Lee je sklonjen u podrum komunalnog poduzeća, gde je dugo čamio čekajući bolje dane.

 

 

Kada je ponovo vraćen u park, pored Bruce Leeja su se žestoko potukli navijači Veleža i Zrinjskog, ali vješti istočnjački borac je ostao neozlijeđen.

 

 


Gdje je tijekom rata bio zatočen brončani magarac, koji već 40 godina krasi mostarsku tržnicu, nitko ne zna.

Spomenik, podignut u čast vrijedne i trpeljive životinje, koja je desetljećima iz okolnih sela na pijacu dovlačila voće, povrće, vino i drva, tajnovito je nestao 1992. Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma magarac je opet osvanuo na pijaci.

 

 

Travničani su 2007. u Dječjem parku otkrili spomenik tornjaku, autohtonom pastirskom psu bez kojeg, kako tvrde, ne bi bilo ni ovaca, ni travničkog sira.

I dok je Tori, kako su nazvali mramornog psa, ljubimac cijelog grada, drugi životinjski spomenik, onaj posvećen kratkokljunom travničkom golubu, podijelio je Travničane.

Ovaj spomenik su podigli obožavatelji lika i djela Josipa Broza Tita. Otkrili su ga 2011. na Dan pobjede nad fašizmom i nazvali ga „golubom mira i napretka“, što je zasmetalo „patriotskim“ snagama u vezirskom gradu.

Pohvala gastarbajteru

U znak zahvalnosti generacijama gastarbajtera, bez kojih ne bi bilo napretka u duvanjskom kraju, stanovnici Tomislavgrada su prošlog ljeta podigli skulpturu od bijelog bračkog kamena visoku dva metra.

 

 

Spomenik, postavljen na autobuskoj stanici, predstavlja obitelj koja ispraća supruga i oca na rad “u bili svit”.

Lažna uzbuna zbog Lepe Brene

Prije dvije godine podigla se medijska prašina zbog „vijesti“ da grupa Tuzlaka želi podignuti spomenik Lepoj Breni.

Ispostavilo se da je u pitanju „lažna uzbuna“, a načelnik Tuzle, Jasmin Imamović, poručio je da nikad ne bi odobrio takav „cirkus i lakrdiju“.

(Izvori:Srpskacafe.com./Blic.rs, /Republikainfo.com)

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing