Sir iz mišine: Ramska gastronomska osobitost
Sir je veoma važan sastavni dio našeg jelovnika. No, u Rami je nekada imao svoje posebno mjesto. Kao što je sve počimalo i završavalo s rakijom, tako je bilo i sa sirom. Jedno bez drugog nikako ne idu. Još kad se tome doda sušeno meso, bilo svinjsko, govedina ili ovčetina onda je to hladno predjelo u svom autohtonom punom sastavu.
U Rami je i danas tako. Nema “meze” bez rakije i sira. Sir iz mišine ima svoje posebno mjesto na tom jelovniku.
Još uvijek ima obitelji i proizvođača sira u Rami koji se drže stare izvanredne recepture za pripravljanje tog delicija. Netko pravi taj sir samo od ovčjeg mlijeka, netko miješa kravlje i ovčje mlijeko. Kako god, to je specijalitet koji ima svoje mjesto na svim jelovnicima u Rami i okruženju, pa čak i u inozemstvu.
Pravi specijalisti za pripravljanje svih vrsta sira, posebice sira iz mišine su iz obitelji Nović s Proslapske planine. Teško je opisati njihov sir zbog nedostatka riječi kojima bi se moglo dočarati ljepotu ukusa tog sira. Njega se mora probati.
Osim ukusa ove proizvođače krasi i izuzetna pažnja oko urednosti i pakiranja sira.
Dođite u Noviće na Proslapsku planinu, kušajte sir iz mišine i uvijek ćete se ponovno vraćati po još koji kilogram. A oni koji ne mogu dući mogu sebi naručiti sir na broj telefona: +387 63 469 510.
Garant kvalitete ovog proizvoda su prirodni planinski pašnjaci na kojima pasu krave i ovce od kojih se priprema sir.
Osim Novića sir prave i druge obitelji i farmeru u Rami. Njihovi sirevi često dobivaju odličja na različitim sajmovima što je još jedna potvrda kvalitete.