Sjećanje na hrvatske seljake koje su ubili jugoslavenski žandari

Sjećanje na hrvatske seljake koje su ubili jugoslavenski žandari

Mještani općina Klarak i Gornja Vrba u Posavini i ove su se godine 20. veljače molitvom spomenuli svojih sumještana stradalih u masakru, koji su na taj dan 1935. počinili jugoslavenski žandari.

Program je započeo polaganjem vijenaca i molitvom ispred zajedničke grobnice na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, u koju su pokopani ubijeni mještani. Molitvu kod grobnice, koju su 2015. obnovili Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija, kao i misu zadušnicu u župnoj crkvi Rođenja BDM u Ruščici predvodio je župnik Mario Lešić. Na početku su euharistije pročitana imena žrtava.

 

U prigodnoj homiliji ustvrdio je kako je želja za slobodom i za domovinom bila prisutna i u to vrijeme stradanja Vrbsko-ruščičkih seljaka. „Ideal koji su oni stavili pred sebe željeli su ugraditi u svoje djelovanje i živote. Kao takvi bili su i uzor našim braniteljima koji su u Domovinskom ratu krenuli u nepoznato, ne znajući ni kako će ih to odvesti, ali uvjereni da i hrvatski narod ima pravo na  slobodu na život u zajednici u demokratskom društvu. Ta je uzvišena vizija, Bogu hvala, i ostvarena u zadnjom godinama Domovinskog rata.“, rekao je uz ostalo župnik Lešić.

 

Ugušeni mirni prosvjedi protiv represije velikosrpskog režima

 

Podsjetimo, masakr su 1935. počinili jugoslavenski žandari u želji da uguše pobunu hrabrih hrvatskih seljaka koji su krenuli u mirne prosvjede protiv represije velikosrpskog režima nad Hrvatima u tadašnjoj jugoslavenskoj kraljevini. Seljaci iz Ruščice i Vrbe u Slavonski su Brod krenuli potaknuti vijestima o uhićenjima i masakru nad odvoračkim seljacima u Sibinju prethodnog dana. Na ulazu u grad, kod Gradskog groblja tog kobnog 20. veljače poginuli su: Tomo VargićIvan BorevkovićMirko MilecStjepan Mirković i Ivan Martić te Ivan i Kristina Trogrlić.

 

Inače, bila je to 85. obljetnica stradanja vrbsko-ruščičkih žrtava, koje već godinama predstavljaju simbol domoljubne svijesti i pravedne borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost. Upravo iz tog razloga Općina Klakar i Gornja Vrba 20. veljače slave i svoj Dan općine.

 

Ž.I., B. Lukačević, KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar