Sjednica Zastupničkog doma počela stankom, prosvjednici tražili da uđu u parlament

Sjednica Zastupničkog doma počela stankom, prosvjednici tražili da uđu u parlament

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počela je s nekoliko minuta kašnjenja, ali je odmah i pauzirana. Klub zastupnika SDA zatražio je stanku od 30 minuta. Stanku je zatražio Mirsad Zaimović, šef Kluba SDA.

Očekuje se da će današnja sjednica biti prilično otežana te da će SDA i DF pokušati onemogućiti njeno održavanje, stoga stanka na samom početku sjednice nije neočekivana. Istodobno, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta traju prosvjedi više stotina građana nezadovoljnih jučerašnjom nametnutom odlukom visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, koja se tiče načina imenovanja ovog, ali i budućeg saziva Federalne vlade.

Prema nekim izvještajima, neki od prosvjednika su tražili da im se omoguići ulazak u Parlament i obraćanje zastupnicima. Zgradu Parlamenta osiguravaju pojačane policijske snage, a sjednicu prati veliki broj novinarskih ekipa. Održavanje ove sjednice naredio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Smidth navedenom odlukom koju je objelodanio jučer u Sarajevu pred novinarima.

Na donošenje odluke, rekao je, odlučio se pošto domaći politički akteri nisu uspjeli ni više od pola godine od Općih izbora u BiH da dogovore koje će stranke činiti novi sastav Vlade Federacije. Pred zastupnicima je danas prijedlog za postizborni sastav Vlade bez kadrova te stranke, potpisan ranije od predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare (HDZ BiH) te podržan od potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića (SDP BiH), ali ne i od drugog potpredsjednika Refika Lende (SDA).

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing