• Srednja škola Prozor priprema se za ispraćaj 80 maturanata
  • Srednja škola Prozor priprema se za ispraćaj 80 maturanata
  • Srednja škola Prozor priprema se za ispraćaj 80 maturanata
  • Srednja škola Prozor priprema se za ispraćaj 80 maturanata
  • Srednja škola Prozor priprema se za ispraćaj 80 maturanata

Srednja škola Prozor priprema se za ispraćaj 80 maturanata

Srednja škola Prozor ovih dana se polako priprema za ispraćaj još jedne generacije maturanata. U školskoj godini 2022./2023. srednjoškolsko obrazovanje završava 80 maturanata.

Oni su se obrazovali kroz gimnaziju s 26 učenika, hotelijersko-turistički tehničar s 23 učenika, zatim kroz trogodišnja zanimanja; vodoinstalater 18 učenika, bravar 5 i kuhar 8 učenika. Svečani ispraćaj, odnosno maturalna zabava, planirana je za 12. svibnja 2023. godine.

Velika izdvajanja za svečanu maturalnu zabavu

Za tu posebnu svečanost valja se pripremiti. Kako su troškovi svugdje porasli tako su i za ovu svečanost i oni izgledaju dosta pozamašno. Iz razgovora s maturantima saznali smo prosječni iznos kako za učenice tako i za učenike koliko će ih koštati proslava završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Prosječna cijena haljina je oko 250 KM, zatim cipele i torba koštaju ih oko 150 KM, frizura, šminka i nokti će također biti oko 150 KM. Za taj dio će za maturantice roditelji izdvojiti prosječno oko 550 KM. Ovome treba dodati cijenu večere po stolici koja je 55 KM, glazba je 25 KM po maturantu, dok je fotografiranje 16 KM što bi ukupno bilo 96 KM, a što bi na kraju bilo oko 640 KM.

Za muške je odijevanje nešto jeftinije. Prosječna cijena odijela je oko 300 KM, tu su još cipele u vrijednosti od oko 80 KM. Njihovo odijevanje je oko 380 KM. Naravno, tome treba dodati večeru, glazbu i fotografiranje u iznosu kao i kod djevojaka od 96 KM. Sve ukupno roditelji će za svoje mladiće maturante izdvojiti oko 470 KM što je negdje oko 170 KM manje nego za djevojke.

Maturanti su dobili dio novca i od općine Prozor-Rama, ali i od drugih sponzora s kojima su ovih dana razgovarali i dobivali podršku. To će u jednom dijelu umanjiti ukupne troškove.

Maturanti su istaknuli da će u narednom razdoblju posebnom objavom zahvaliti svim sponzorima pojedinačno na podršci.

Školski odbor Škole je od Ministarstva prosvjete HNŽ-a zatražio odobrenje za upis učenika u prvi razred za školsku godinu 2023./2024. Ovih dana očekuje se potvrda od Ministarstva, a o tome ćemo detlajno obavijestiti javnost.

Ovo je bio povod te smo kratko porazgovarali s nekoliko maturanata 

Maturantica Božana Iličić IV-3 razreda hotelijersko-turističkog zanimanja o svom srednjoškolskom obrazovanju i što poslije je kazala: “Još se sjećam svog prvog ulaska u ovu srednju školu kad sam na papir u hodniku potpisala smjer hotelijersko-turistički tehničar. Nisam ni razmišljala o tome kako će mi ove četiri godine tako brzo proletjeti da sam jučer sjedila u klupi i slušala razrednicu, profesoricu Draganu Burečić, kako nas upoznaje sa gradivom i samom strukom, a danas već držim svjedodžbu u ruci. Pamtit ću dosta toga, što od moje lijenosti za učenje, do ovog stresa oko mature i samog završavanja. Ali, na kraju to su sve samo lijepe uspomene s ljudima za koje danas mogu reći da su mi prijatelji. Najveće sjećanje i ujedno veliko hvala ostaje profesorima koji su se trudili na što lakši način uz svaki povišeni ton, za naše dobro, objasniti lekciju i naučiti nešto novo nas ‘one Draganine nestašne turiste’. Svoje daljnje obrazovanje planirala sam nastaviti u Hrvatskoj, nakon vremena i vremena promišljanja, ne u smjeru turizma nego kriminalistike, i to forenzike. Ali, dakako da se nastojim nekada u budućnosti baviti i ovim smjerom koji sam završila, ukoliko mi za njega ostane vremena.”

Petra Knežević, maturantica IV-2 razreda opće gimnazije na osobit način je ocijenila svoju ekipu iz razreda: “Ako trebam opisati ovu generaciju maturanata za opis bih uzela nekoliko riječi: neozbiljni, neodlučni i jako, jako gladni. Zašto baš ove riječi? Na to pitanje znaju odgovor svi maturanti, čak i profesori. Kada smo se našli pred upisom, većina nas nije znala koju školu upisati i gdje. Završili smo tu gdje smo završili, u Srednjoj školi Prozor. Nekima je trebalo dosta vremena da se pronađu u svom zanimanju ili smjeru, neki su se pronašli odmah, a pojedini se nisu ni pronašli. No, to nas nije spriječilo da stvorimo prijateljstva i uspomene koje ćemo zauvijek pamtiti. Sa sigurnošću mogu reći da su naše učionice uvijek bile pune smijeha, glupih fora i pasivnosti kad je riječ o učenju. Profesori nas prepoznaju po gladi (nemojte pomisliti da je to bila glad za znanjem), čistačice po kantama za smeće koje su uvijek pune omota od hrane, a ravnateljica po čestim susretima na hodnicima kada bi za vrijeme sata otišli do kioska jer smo, pogodite što, gladni. Iako nikada nismo mogli dokazati kako su nam odmori prekratki i kako moramo kasniti na sate kako bi si kupili sendvič, ipak smo se vrlo dobro slagali sa svim profesorima i školskim osobljem. Bili smo nezainteresirani za učenje, ali uvijek spremni za dubokoumne razgovore s našim profesorima, koji su često govorili: ‘Dobri ste vi kao ljudi, samo ne učite’. Naravno, tu ima i izuzetaka, pa se u svoj toj pasivnosti našlo i odličnih učenika, što na kraju krajeva nije ni bitno, jer, znate kako kažu, ocjena nije mjerilo znanja. Sada kada je došao kraj, sa sigurnošću mogu reći da se nismo niti malo promijenili. Ostali smo neozbiljni, neodlučni po pitanju budućnosti i još uvijek gladni. Jedina stvar koja se promijenila je ta da smo, htjeli ne htjeli, sada odrasli ljudi. U našem su odrastanju veliku ulogu imali naši profesori, zato se želim u ime svih maturanata zahvaliti profesorima koji su nas pratili kroz ovih nekoliko godina, a posebno našim razrednicima. No, najveću zahvalu dugujemo našoj ravnateljici koja je u svakom trenutku bila spremna izići nam u susret i dati sve od sebe kako bi ispunila svaki naš zahtjev i odgovorila na bilo kakvo pitanje, a mi sada idemo dalje i nadamo se da ćemo vam ostati u sjećanju, ako ništa bar kao ‘najgladnija generacija’.”

Mnogi učenici su uz svoje redovno srednjoškolsko obrazovanje sudjelovali u drugim aktivnostima izvan škole, bilo u široj društvenoj zajednici, bilo u svom mjestu

“Kroz ove četiri godine, stekla sam brojna iskustva. Od prijateljstava (ne samo iz svog razreda, nego iz cijele škole), znanja i ostalih lijepih situacija, do onih manje lijepih koje su me podjednako naučile. Često je bio prisutan stres i osjećaj straha, ali je na kraju vrijedilo zbog zadovoljstva nakon dobivene, dobre ocjene. Sa sigurnošću mogu reći da smo svi sazrijevali i prošli kroz sve moguće faze i pretvorili se u već zrele osobe. Ne znam što donosi budućnost, ali uz srednjoškolsku podlogu ću zasigurno nastaviti istim tempom na fakultetu”, kazala je u svom osvrtu Zorica Nikolić, maturantica opće gimnazije iz IV-1 razreda.

Maturantica Matea Anić, IV-1, je uz svoje školske obveze trenirala i kadetski i juniorski sastav Mažoretkinja “Rama”. Ona je svoje srednjoškolsko obrazovanje i nastavak školovanja opisala: “Moje srednjoškolsko obrazovanje je jako brzo prošlo. Bio je to jedan uzbudljiv period, ali izrazito stresan. Smatram da su treći i četvrti razredi bili puno kvalitetniji od prvog i drugog razreda kad smo imali online nastavu i skraćene sate. Iako nam je nastava u koroni bila jedno novo iskustvo, mislim da smo u njoj, što se znanja tiče, dosta oštećeni. Nismo imali natjecanja, druženja su bila ograničena, a i gradivo se odrađivalo po skraćenom programu. Gimnaziju preporučujem svim učenicima koji kasnije planiraju upisati fakultet, jer daje jako dobru podlogu za studiranje. Zahtijeva jako puno truda i redovito učenje koji nas pripremaju za daljnje ciljeve u životu.”

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing