Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nije se pojavio na obljetnici

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nije se pojavio na obljetnici

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nije se u petak pojavio na proslavi obljetnice osnutka vladajuće Radničke partije, ali izvori bliski stranci navode da on i dalje kontrolira vlast u zemlji te da je odsutan iz javnosti zbog ozljede noge, prenose agencije.

Ime prvog čovjeka Sjeverne Koreje nije se nalazilo na popisu dužnosnika pristiglih u mauzolej u Pjongjangu s posmrtnim ostacima njegova oca Kim Jong-ila i njegova djeda Kim Il-sunga, koju je objavila službena novinska agencija KCNA.

Odsutnost Kima s komemoracije kojom se obilježava 69. obljetnica osnutka vladajuće stranke ponovno je potaknula špekulacije o njegovoj sudbini, prenosi AFP.

Državni mediji koji inače u stopu prate Kim Jong-una, nisu izvijestili ni o jednom javnom istupu komunističkog čelnika od 3. rujna kad je sa suprugom nazočio koncertu. Protekle dvije godine Kim je polagao vijence u mauzoleju palače Kumsusan na obljetnicu osnutka stranke, a ove je godine taj ritual izveden bez njega.

Ipak, kako prenosi Reuters, izvor koji ima dobre veze u Pjongjangu i Pekingu kazao je da je Kim ozljedio nogu tijekom vojnih vježbi. "Natjerao je sve generale da sudjeluju u vježbama, a i on je sudjelovao. Oni su puzali, trčali i skakali, a Kim je pritom istegnuo tetivu", rekao je izvor koji nije želio biti imenovan, prenosi Reuters.

Komemoraciji u petak, koju Kim nije propustio otkad je u prosincu 2011. naslijedio svog oca, nazočio je Hwang Pyong-so, novoizabrani potpredsjednik Nacionalnog povjerenstva za obranu, smatran drugim čovjekom režima.

Zbog duge odsutnosti iz javnosti Kim Jong-una, koji ima 30 ili 31 godinu, pojavile su se glasine da je smijenjen u državnom udaru.
slobodnadalmacija.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar