Slaba i nesretna 1962. godina

Slaba i nesretna 1962. godina

Rama je još uvijek ovisila isključivo o urodu žita za ljude i sijena za stoku, drugih prihoda gotovo i nije bilo. Tako fra Kazimir piše da je godina 1962. bila suha i “vrlo neuperena”. Ne samo da nije bilo žita za ljude nego ni sijena za stoku pa je narod sjekao hrašćinu, tj. granje hrasta, da bi koliko-toliko osigurao prehranu stoke preko zime. Te godine “stoka nije mogla ni po što”, tj. cijena joj je bila ispod svake vrijednosti. O sajmu u Bugojnu 18. listopada veli se, da je ostalo sedmero konja na marvenoj pijaci. Vlasnici su ih ostavili da ne krepaju pred njihovim očima.

Te godine dogodile su se i druge nesreće: poginuo je Fahro Beganović, s tim u vezi poginuo je i Branko Sičaja, umro je Ika Zečević koji je pao s konja, ali mu je noga ostala u uzengijama pa ga je konj vucao dok nije izdahnuo, utopio se mladić Pavo Beljo, kupajući se vruć u Rami, dogodila se eksplozija u Zadružnom domu u Rumbocima u kojoj je poginuo Ilija Šarčević, a od posljedica umro u bolnici Pero Nikolić, Aco Bešker je osakaćen i unakažen, a poginuo je i Anto Tomić kojega su pritisle saonice natovarene crijepom.

Početak 1963. godine nije ništa dobra obećavao. Bilo je vrlo hladno, 25. siječnja bilo je -19C, ali čim bi malo popustilo, narod je izgonio sto­ku da pase. Vlasti su obećale dobaviti sijeno pa su ga u maloj količini sku­po prodavale. Gvardijan je mnogo sijena razdijelio bez naknade, jedino je nekolicini Prozoraka naplatio na njihov zahtijev, ali samo u pola cijene.

I opet se dogodila jedna neobična nesreća. 27. svibnja 1963. godine bio je povodanj na Zahumu i u Rumbocima pa je voda odnijela trideset­dvo­godišnju ženu Anušu Bešker niz kamenje sve do Varvare. Žena je ču­va­la ovce i ne zna se kako se to dogodilo. Nađena je iznakažena. Možda se radilo o udarcu groma ili nečemu sličnom. Na Orašcu je 20. svibnja 1965. godine poginula Ruža Šunjo na putu prema Proslapskoj planini od groma.

 

Fra Ljubo Lucić, Rama kroz stoljeća

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar