Slom Javnog RTV sustava u BiH

Slom Javnog RTV sustava u BiH

BiH 31.3. 2016. – Upravni odbor BHRT usvojio je Izvješće o radu i poslovanju za 2015. godinu, te financijski plan za ovu godinu. Nakon održane sjednice bh javnosti je upućeno alarmantno upozorenje u kojem se ističe kako je prošla godina bila najteža godina otkako je oformljen javni medijski servis BiH u ovom obliku.

– Prošla godina završena je s poslovnim gubitkom koji prelazi 2,5 milijuna eura, usprkos drastičnim mjerama štednje na svim stavkama, uključujući i značajno smanjenje broja uposlenika. Izradu financijskog plana za 2016. godinu pratilo je niz nepoznanica zbog nastavka trenda drastičnog urušavanja prihoda od RTV pristojbe. Prihod BHRT od pristojbe, koju prikupljaju telekom operateri, za prva tri mjeseca ove godine manji je za 430.000 eura u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. -ističu iz Upravnog odbora te naglašavaju kako zbog stalnog pada prihoda, BHRT nije više u mogućnosti izvršavati svoje obveze prema dobavljačima. Pad naplate RTV pristojbe uzrokovao je, između ostalog, i velika dugovanja Federalne RTV i RTRS  prema BHRT.

Ovakvo financijsko stanje, upozoravaju iz UO, vodi BHRT u potpuni financijski krah ukoliko nadležne vlasti hitno ne prihvate novi model naplate RTV pristojbe. Jedan model upućen je u travnju prošle godine, a najnoviji će biti razmatran na  sjednici Povjerenstva za promet i veze Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Inače, Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Europi koja još nije provela proces digitalizacije. Krajnji rok za prelazak s analognog na digitalno emitiranje signala bio je 17. lipanj 2015. godine, a BiH je nekoliko puta pomjerala službene rokove. Zbog probijanja krajnjeg roka, BiH je imala velikih problema, prije svega sa zemljama iz susjedstva, jer su predajnici u BiH ometali signale televizija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji.

M.L.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar