Slomljena krila: Gasi se BH Airlines

Slomljena krila: Gasi se BH Airlines

BH Airlines, jedina BiH aviokompanija je pred gašenjem, jedan od dva zrakoplova te tvrtke više ne leti, prizemljen je u Njemačkoj, dok je pitanje dana kada će se to dogoditi i s drugim zrakoplovom koji prometuje na samo na jednoj liniji.

TV1 je objavila kako radnici mjesecima nisu primili plaće te kako su godinama bez uplaćenih doprinosa, a lomljenje krila bh avio-kompanije počelo je s Tuskish Airlinesom, da bi se kompanija na rub dovela u vremenu dok se čeka da nova federalna vlast uzme konce iz ruku federalne vlade na odlasku.

Za normalizaciju poslovanja, navodi TV1, potrebno je oko dva milijuna maraka, koliko je i osigurano u proračunu Federacije BiH i koja su obećana na nedavno održanom sastanku Vlade i sindikat bh aviokompanije. No, TV1 tvrdi da, ne samo da nije ostvatreno obećanje, nego je navodno zatražen povrat ranije uplaćenih proračinskih sredstava.

I dok je jedan zrakoplov prizemljen u njemačkom Mönchengladbach u, Međunarodni aerodrom Sarajevo blokirao je BH Airlines radi svojih potraživanja.

Lomljenje krila, navodi TV1, počelo je davno, dolaskom Turkish airlinesa. Umjesto strateškog partnerstva, većinu ugovornih obveza Turci nisu ispunili. Umjesto toga, sve profitabilne linije su uzeli za sebe, čemu svjedoči i činjenica da je Bh Airlines bio primoran ukinuti izravnu liniji Sarajevo – Istanbul, dok Turkish Airlines i privatna truska kompanija Pegasus danas na toj relaciji obavljaju više letova tjedno.

''Koliko je to bila planski osmišljena akcija uništvanja , govori i činjenica da su Turci BH airlinesu donosili ogroman gubitak otvaranjem neodrživih i neprofitabilnih linija. Letilo se iz Sarajeva – München i Oslo, a takve linije su značile gubitak i do millijun maraka'', navodi TV1 i priziva istražne organe da provjere poslovanje i uništavanje bh avioprijevoznika.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar